Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hradečtí hasiči využili mrazivého počasí k výcviku záchrany tonoucí osoby

Teploty pod bodem mrazu a zamrzlá hladina rybníku umožnily hasičům poprvé během letošní zimy uskutečnit výcvik záchrany tonoucí osoby, která se propadla pod led.

Hradečtí profesionální hasiči ze sloužící směny „C“ si v pondělí 30. ledna vyzkoušeli na zamrzlém rybníku v Hradci Králové – Plačicích různé postupy pro záchranu osob, pod kterými se prolomil led a skončily v ledové vodě. Pomocí jednoduchých pomůcek trénovali vytažení tonoucího z vody a následně na břeh. Podobné výcviky se postupně uskuteční i v dalších směnách.

Než vůbec mohl výcvik začít, museli si hasiči vysekat otvor do ledu, který měl tloušťku zhruba deset centimetrů. Několik hasičů v suchých oblecích se střídalo a postupně si vyzkoušelo role záchranářů i zachraňovaných. Hasiči museli být opatrní při pohybu na ledu, aby sami neskončili v ledové lázni. Figurant i záchranář byli uvázáni na lano.

Nejprve si figuranti vyzkoušeli, jak je těžké a vyčerpávající dostat se z mrazivé vody vlastními silami. Dále záchranář použil na záchranu tonoucího jeden díl nastavovacího žebříku, na který jej položil a vytáhl na hladinu. Takto si vyzkoušeli záchranu a vytažení tonoucího pomocí páteřní desky a dalších pomůcek.

Lidé by měli být při pohybu na zamrzlé hladině maximálně opatrní. V případě stojatých vod, jako jsou rybníky, jezera, vodní nádrže nebo přehrady, se doporučuje vstupovat na led až v čase, kdy celodenní teploty klesnou pod bod mrazu po dobu deseti dnů a síla ledu dosahuje minimálně pěti centimetrů.

Tloušťka ledu ale může být na různých místech jiná, je rozdílná v místech přítoků a odtoků. Lidé by neměli vstupovat na zamrzlé tekoucí vody, led na řekách je v místech hlavního proudu zeslaben.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet