Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Největší lednové požáry v Pardubickém kraji

Hasiči Pardubického kraje vyjížděli v první měsíc roku 2012 celkem k 344 událostem (Pardubice 89, Chrudim 59, Svitavy 101, Ústí nad Orlicí 127).

V lednu hasiči zasahovali nejvíce u technických událostí 202 (Pardubice 48, Chrudim 26, Svitavy 51, Ústí nad Orlicí 77). Mezi technické události patří vyproštění osob z výtahu, nouzové otevření bytu, ale i úniky nebezpečných látek a technologické pomoci.

Během tohoto měsíce hasiči v kraji zasahovali u 98 dopravních nehod (Pardubice 25, Chrudim 17, Svitavy 25, Ústí nad Orlicí 31). Během uplynulých 31 dní likvidovali hasiči 42 požárů (Pardubice 11, Chrudim 11, Svitavy 11, Ústí nad Orlicí 9).


Veliký požár kravína – Kladno u Hlinska
Jeden z největších požárů měsíce ledna likvidovalo osm hasičských jednotek v noci z 12. na 13. ledna. Jednalo se o požár stodoly o rozměrech 12 × 40 m v obci Kladno u Hlinska. Posádky přijíždějících zásahových vozidel k místu události už z dálky viděly obrovské plameny – střecha stodoly byla již celá v plamenech. V objektu bylo uskladněno asi 20 ks balíků (jeden balík cca 300kg) slámy a seno. Nacházel se zde traktor, přívěs na rozvoz krmiva a dopravní prostředek na sběr sena.
Ještě před příjezdem hasičů se podařilo evakuovat sedm jalovic ze stodoly, ale k dalším sedmi telatům se již přes plameny a silný vítr nebylo možné dostat. Na místě zahynulo tedy sedm kusů dobytka. Hasičům velmi komplikoval hašení silný vítr a husté sněžení. A právě silný vítr zapříčinil zalétnutí žhavé jiskry na sousední kravín, kde bylo ustájeno 70 kusů dobytka. Plameny na střeše kravína se podařilo hasičům včas zlikvidovat a nemuselo dojít ani k vyvedení dobytka z kravína. Škoda byla vyčíslena na 3 540 000 korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 2 miliony korun. Příčina vzniku požáru je stále v šetření.


Obytný objekt se stodolou v Jarošově na Svitavsku
Do Jarošova na Svitavsku bylo v neděli 29. ledna, čtyřicet minut po půlnoci, povoláno deset hasičských jednotek k požáru objektu se stodolou. Objekt se skládal ze dvou částí – obytné (uvnitř pošta a v prvním patře byt) a stodoly. Střecha stodoly byla již v době příjezdu hasičů celá v plamenech. Uvnitř byl zaparkovaný osobní automobil. V době požáru byly v bytě čtyři osoby (rodiče a dvě děti), které ho ale včas opustily. Při likvidaci požáru hasičům velmi stěžoval práci mráz, který se pohyboval kolem mínus osmi stupňů Celsia.

Plameny způsobily škodu za 800 tisíc korun a uchránit se podařilo majetek ve výši 500 tisíc korun.


28. ledna hořela rekreační chata v části Pardubic – Hůrka
V 3.36 hodin vyjeli hasiči do části Pardubic Hůrka. Jednalo se o požár rekreační chatky. Příčinou vzniku požáru byla nejpravděpodobněji nepředpokládaná technická závada na elektroinstalaci objektu. Škoda byla vyčíslena na 600 tisíc korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet