Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Avie „zaparkovala“ na střeše domu v Bošovicích

K neobvyklému zásahu hasiči vyjížděli do Bošovic na Vyškovsku. Nákladní avii vyprošťovali ze střechy přístavku domu.

Nákladní auto bez řidiče se ve svahu v obci samovolně rozjelo, neřízené vyjelo ze silnice a spadlo na střechu dřevěného přístavku rodinného domu. Avie střechu poničila a skončila částečně převrácená na boku, navíc hrozil její pád na sousední dům.

Hasiče o nehodě uvědomili policisté, na místo v úterý před 14. hodinou vyrazila profesionální jednotka ze stanice ve Slavkově u Brna a dobrovolná jednotka z Žarošic. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, k vyproštění kuriózně havarovaného vozidla velitel zásahu povolal dva automobilové jeřáby ze stanic v Lidické ulici v Brně a ve Vyškově.

Protože nestabilní nákladní auto se mohlo ze střechy kdykoliv zřítit na dům, hasiči ho ještě před příjezdem jeřábů pomocí ocelových lan ukotvili ke třem stromům. Po vyšetření nehody policisty a po příjezdu speciální vyprošťovací techniky bylo vzhledem k blízkosti el. vedení nutné pomocí lan a kladek jedním jeřábem vozidlo jistit, a druhým postupně vytahovat na silnici.

Po náročném, více než hodinu trvajícím manévru se hasičům avii v 17.10 hodin podařilo z přístavku vytáhnout na sousední mez a odtud zpět na komunikaci. Vyprošťování se podařilo bez dalších škod na vozidle i na střeše přístavku.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet