Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Šaratice hořela skládka, hasičům zamrzalo čerpací stanoviště

Devět jednotek hasičů dnes ráno zaměstnal požár skládky dřevěných odkorů – odřezků a pilin v obci Šaratice na Vyškovsku.

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince převzali ve 4.15 hodin. Po příjezdu hasiči zjistili, že hoří část rozlehlé skládky, požár se v silném větru rychle šíří a v místě je nedostatek vody k hašení.

Krajské operační a informační středisko HZS JmK proto vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. K zásahu vyjely profesionální jednotky ze stanic ve Slavkově u Brna, Vyškově a Pozořicích, a dobrovolné jednotky z Šaratice, Újezdu u Brna, Žatčan, Hostěrádek-Rešova, Křenovic a Otnic.

Na hořící skládku hasiči namířili tři vodní proudy, k doplňování vody v cisternách zřídili kyvadlovou dopravu od čerpacího stanoviště u hydrantu v obci. Účinné hašení ale hasičům komplikoval silný mráz a vítr.

Na povrchu skládky, kde byly na ploše zhruba 400 čtverečních metrů dřevěné odřezky a piliny až do výšky pěti metrů, voda vytvořila ledový příkrov, pod kterým oheň stále prohoříval.

Hasičům také opakovaně zamrzalo čerpací stanoviště a mráz kolem mínus 15 stupňů vyřazoval z provozu i armatury cisternových vozidel. Zamrzlé cisterny hasiči postupně rozmrazovali v hale sousedního zemědělského podniku. Pro zasahující hasiče, kteří se při hašení skládky střídali, byl připraven horký čaj a mohli se ohřát ve vytápěných prostorách areálu.

Po 5. hodině hasiči začali skládku nejdříve pomocí ručního nářadí a později s nasazením dvou nakladačů rozebírat a žhnoucí odřezky a piliny prolévali vodou. Požár se podařilo v 7.28 hodin dostat pod kontrolu.

Dohašování a rozebírání žhnoucích zbytků skládky bude pokračovat i během dopoledne. K vyhledávání skrytých ohnisek hoření hasiči nasadili termokameru. Při požáru nebyl nikdo zraněn, kouř se zplodinami hoření vítr nesl do volného terénu a obydlenou část obce nezasáhl.

Majitel areálu zatím nevyčíslil žádnou škodu na majetku.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet