Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: V Hati hořela střecha usedlosti, ve druhém stupni poplachu zasahovalo osm jednotek

Osm jednotek hasičů zasahovalo (většina ještě zasahuje) ve čtvrtek 2. 2. 2012 odpoledne v obci Hať (okres Opava) u požáru střechy a podkroví nad přízemím zemědělské usedlosti, v němž bylo uskladněno seno a balíky slámy. Požár se obešel bez zranění osob i hospodářských zvířat, předběžná škoda byla odhadnuta – s ohledem na stáří usedlosti – na čtvrt milionu korun.

Požár nahlásili obyvatelé usedlosti na tísňovou linku hasičů ve čtvrtek krátce před 13. hodinou. Na to, že se ze střechy nad dílnou (dvě třetiny objektu) kouří, je upozornil soused. Všichni obyvatelé stačili vyběhnout ven z bytu (jedna třetina objektu, ohněm nezasažená) i dalších objektů usedlosti ven do bezpečí. Nemuseli vyvádět koně a další hospodářská zvířata, ustájená v jiných objektech usedlosti.

Na místo vyjely čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanic Hlučín, Opava, Ostrava-Hrabůvka a Ostrava-Přívoz, včetně automobilové plošiny AP 30 Econic. S nimi dorazily na místo čtyři jednotky dobrovolných hasičů – Hať, Darkovice, Šilheřovice a Hlučín.

Z podkroví pod střechou vycházel hustý dým, který bylo vidět velmi daleko až na nedalekých polích. Hasiči začali ochlazovat střechu (plechová krytina, pod ní asfaltová krytina a dřevo) a skupiny hasičů začaly rozebírat její části, aby mohly začít hasit uvnitř. K rozebírání použili i rozbrušovací pily. Jiná skupina vynášela seno, slámu a další předměty, uskladněné v podkroví, tedy na půdě.

Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu za dvě a půl hodiny. Pak ještě nejméně dvě hodiny pokračovaly dohašovací práce s rozebíráním střešní konstrukce. Byt (v jedné třetině objektu) se nakonec hasičům podařilo zachránit před ohněm.

Půdorys zasažené části objektu je cca 20 × 8 metrů.

Podle sdělení vyšetřovatele HZS MSK byl příčinou vzniku špatný stav komínového tělesa.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet