Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zasáhl plnírnu plynu v obci Branice na Písecku, plameny napáchaly škodu za dva miliony

Ve čtvrtek 2. února 2012 ve 18:36 hodin přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje na tísňovou linku 112 zprávu o požáru v areálu firmy Tomegas v obci Branice na Písecku.

K zásahu okamžitě vyjely jednotka profesionálních hasičů ze stanic Milevsko a Písek, svolány byly postupně dobrovolné jednotky obcí Branice, Milevsko, Bernartice, Podolí a Sepekov.

Své cisterny vyslala také jednotka HZSP SŽDC, se speciálním hasicím automobilem plynovým vyjeli také příslušníci ze stanice České Budějovice.

Když hasiči přijeli na místo, nalezli v areálu firmy objekt plnírny plynu, který byl zcela v plamenech. Z hořícího objektu o půdorysu 10 × 10 metrů vylétávaly vybuchující tlakové propanbutanové lahve, a to do vzdálenosti až sto metrů.

I přes tuto krajně nebezpečnou situaci započaly jednotky okamžitě s hasebními pracemi. Velitel zásahu si vyžádal další posilové jednotky, operační středisko vyhlásilo druhý stupeň poplachu. Na místo se dále dostavil pracovník pohotovostní služby firmy E-on.

Díky rychlému konání jak pracovníka firmy Tomegas, který okamžitě, jak zpozoroval požár, vypnul přívod plynu do objektu, tak všech zasahujících jednotek se podařilo požár udržet, aby se nerozšířil na velkoobjemové zásobníky stojící v bezprostřední blízkosti plnírny. Ta byla zasažena požárem kompletně, došlo k její celkové destrukci.

Na prvotní hašení zasahující hasiči použili pěnu, vodou ochlazovali zásobníky a lahve stojící v blízkosti požáru. Požár zničil více než tři desítky desetilitrových propanbutanových lahví. V 20:18 hodin velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru, který byl zcela pod kontrolou hasičů.

Přečtěte siČervená Kawka: Byl to můj první velký zásah, říká o požáru plnírny plynu tehdejší velitel

Zásah pokračoval dohašovacími pracemi, na likvidaci požáru hasiči nasadili čtyři vodní proudy. Okolo 21. hodiny začaly dle pokynů velitele zásahu postupně zasahující jednotky místo zásahu opouštět.

V 22:45 hodin bylo požářiště předáno majiteli. Na místě zůstala pouze jednotka SDH obce Milevsko, která bude až do rána provádět monitoring.

Zásah byl prováděn v souladu s vnějším havarijním plánem, který je pro tuto firmu zpracován. O události byli přes Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informováni starostové okolních obcí, hejtman kraje a samozřejmě odpovědní pracovníci firmy Tomegas. V okolí obce Branice Policie ČR provedla uzavření silnic a vytvoření pevných stanovišť.

V 20:22 hodin řídící důstojník dle situace v místě zásahu rozhodnul, že nebude nutné řešit evakuaci obyvatel v kilometrovém okruhu daném vnějším havarijním plánem firmy. Hlídky Policie ČR přesto stále zůstávaly na svých místech, byla však zrušena uzávěra na silnicích.

Zásah byl komplikován silným mrazem. Hasiči měli problém s dopravou vody a následně s vodou použitou k hašení, jež namrzala na komunikacích. Velitel zásahu požádal o vůz SÚS, který provedl posyp příjezdových komunikacích a komunikacích uvnitř areálu firmy.

Výše vzniklé škody byla předběžně stanovena na 2 000 000 Kč. Příčina vzniku požáru a výše uchráněných hodnot je předmětem šetření, jež bude pokračovat v pátek 3. 2.

por. Ing. Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje


03.02.2012:

Na místě požáru v obci Branice na Písecku dnes prováděli písečtí kriminalisté a další odborníci na požáry ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje důkladné ohledání požářiště.

Během dne dorazil na místo také policejní psovod se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů. Do současné doby se nepodařilo zjistiti příčinu vzniku včerejšího požáru.

V tuto chvíli tak nelze vyloučit žádnou variantu, proč k požáru došlo. Šetření celé události bude probíhat i v následují­cích dnech.

Škoda na majetku byla vyčíslena na 2 miliony korun. Vzhledem k možnosti šíření požáru však mohla být škoda až ve výši 25 milionů korun. Jenom díky včasnému a profesionálnímu zásahu hasičů a policistů na místě události, tak bylo zabráněno obrovským škodám.

Policie ČR


Firma Tomegas je dodavatelem kompletního řešení v oblasti vytápění objektů plynem, zajišťuje kompletní dodávky na klíč, provádí revize a dodává také LPG čerpacím stanicím.

V areálu u Milevska je úložiště propan-butanu a plnírna lahví, jde o největší zásobu plynu v Jihočeském kraji. Plyn je skladován v osmi tlakových válcových ležatě uložených nadzemních zásobnících.

Seznam nebezpečných látek v objektu/zaří­zení:

  • zkapalněné extrémně hořlavé plyny (propan-butan)
  • zkapalněné extrémně hořlavé plyny (propan)
  • zkapalněné extrémně hořlavé plyny (butan)

Tento provoz byl Krajským úřadem Jihočeského kraje, podle zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými látkami nebo chemickými přípravky, zařazen do kategorie B a zároveň zde byla stanovena zóna havarijního plánování o poloměru 1 km.

Pro objekt TOMEGAS s.r.o. Milevsko, úložiště Branice byla v prosinci 2006 Krajským úřadem Jihočeského kraje stanovena zóna havarijního plánování a v roce 2008 HZS kraje zpracován vnější havarijní plán.

Sdílet