Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil domek s dílnou po odchodu majitele

Dne 2. února 2012 v 16:04 hod. byli hasiči informováni o požáru dílny u domu v obci Velké Karlovice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Karolinky, Podťaté a Velkých Karlovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru domku sloužícího jako dílna.

Požár zpozoroval soused, který si všiml kouře. Volal majiteli na mobilní telefon, který mu sdělil, že není doma. Proto soused přivolal na pomoc hasiče, popadl doma přenosný hasicí přístroj a vyběhl k hašení.

Cestou potkal velitele dobrovolných hasičů a společně se snažili organizovat záchranu krávy z blízkého chléva a případně záchranu věcí z hořící dílny. Kráva ohrožena nebyla a pro hustý kouř se jim z dílny podařilo vytáhnout jen sáňky.

Jako první na místo dorazily cisterny jednotek dobrovolných hasičů. Těm se také během krátké chvíle podařilo požár lokalizovat a zabránit jeho rozšíření na okolní stavby. Po dojezdu profesionálů byl požár společně dohašen. Požárem zasažená střecha se propadla a zničeno bylo i vnitřní vybavení dílny.

Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Celková likvidace požáru zabrala více než hodinu. Zásah hasičům komplikoval především dvacetistupňo­vý mráz.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár zničil část stavby dílny a především veškeré nářadí i vybavení. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na 130.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek v okolí.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele, který při svém odchodu neuhasil topeniště v kamnech dílny. V blízkosti kouřovodu byla dřevěná stěna, která začala hořet. Požár se postupně rozšířil na střechu a část objektu dílny.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet