Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velmi silné mrazy začínají komplikovat práci hasičů.

Ve statistikách hasičů HZS Olomouckého kraje se v posledních dnech začínají objevovat zásahy, které souvisí s extrémními mrazivými teplotami.

Jde především o komplikace na vodních tocích, kdy hladina potoka zamrne a tekoucí voda hrozí vylitím. Hasiči však také zachraňovali zraněného kačera z vodní hladiny a potýkali se se zamrzlou vodou na silnici po jejich zásahu.

Ve středu 1. února 2012 ráno kontroloval starosta obce Mostkovice vodní tok Hloučely. Na základě jeho zjištění hasiči nakonec k zásahu nevyjeli, vodní tok byl zamrzlý a voda tekla po zamrzlé hladině a zatím nehrozilo její vylití z břehů.

Ve středu 1. února 2012 v 16:35 hodin bylo oznámeno na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, že na silnici z Prosenic ve směru na Grymov hoří osobní vozidlo. Na místo vyrazili jak profesionální hasiči z Přerova, tak i dobrovolní hasiči z Prosenic.

Když hasiči přijeli na místo, bylo již vozidlo ve druhé fázi hoření, osoby se nacházely mimo automobil. Dobrovolná jednotka požár lokalizovala jedním práškovým a dvěma sněhovými hasicími přístroji.

Po zásahu bylo ze silnice jedno velké kluziště, a proto si velitel zásahu na místo vyžádal vozidlo Správy a údržby silnic, která vozovku chemicky ošetřila. Požár způsobil škodu 15 tisíc korun, po příčině se pátrá.

Ve středu 1. února 2012 byli v 16:57 hodin požádáni profesionální hasiči z Přerova o pomoc při záchraně kačera ze zamrzlé hladiny řeky Bečvy na ulici Za Mlýnem v Přerově. Pomocí nastavovacího žebře se hasiči po ledu dostali ke zraněnému kačerovi a po odchytu ho předali pracovníkům útulku.

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Sdílet