Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kocour vzbudil majitele v hořícím domě a zachránil mu život

Dne 3. února 2012 v 03:55 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Velkých Karlovicích. Majitel spal, když ho nad ránem vzbudil kocour. To už část dřevěnice hořela a muž se jen stačil zachránit.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jednou cisternou, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Karolinky, Velkých Karlovic a Podťaté. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru dřevěnice v části Leskové.

Majitel sám na hašení požáru neměl prostředky, a proto ihned informoval hasiče. Na místo vyrazily čtyři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů, které odpoledne zasahovaly u jiného požáru v okolí.

Dojezd hasičských cisteren byl komplikovaný příjezdovou cestou. Hasiči nakonec museli svou techniku odstavit asi 200 metrů od chalupy a zbytek cesty dojít pěšky.

Na místě bylo potvrzeno, že požár zasáhl celé stavení. Od cisteren bylo nutné rozvinout dlouhé vodní vedení, ale další komplikace s hašením způsobil více než dvacetistupňo­vý mráz.

I přes zjevné nesnáze se hasičům podařilo udržet plameny jen v zasažené dřevěnici a nedovolit další rozšíření na okolní blízké stavby. Přesto lokalizace požáru trvala asi hodinu.

Během požáru se zcela propadla zničená střecha chalupy a byly zasaženy všechny vnitřní prostory. Po další dohodě s majitelem už záchrana dřevěnice nebyla možná a hasiči ji nechali postupně pod svým dozorem vyhořet. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po dojezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Stará valašská dřevěnice byla požárem zcela zničena. Další šetření bude pokračovat po celkovém dohašení místa požáru a po rozebrání částí zničených konstrukcí stavby.

Požárem způsobené škody byly majitelem odhadnuty na 1.170.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek v okolí a blízký rodinný dům v celkových hodnotách 1,3 mil. Kč.

Vyšetřování na místě stále pokračuje. Na pomoc při šetření přijel k požářišti také krajský vyšetřovatel hasičů ze Zlína.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet