Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při výkopových pracích našli německou pumu z války

Dne 1. února 2012 v 13:16 oznámil stavbyvedoucí firmy, která provádí na místě stavební a výkopové práce, na ul. Kachlíkova v Brně Bystrci, na staveništi, nález munice – letecké pumy.

Na místo byla neprodleně dorazila hlídka OOP Brno – Bystrc k zajištění místa nálezu a po celou dobu tuto akci řídil velitel směny OOP Brno Bystrc. Na uvedené místo byli přivoláni policisté Pyrotechnické služby z Brna.

Tito experti označili nalezenou věc jako funkční leteckou pumu ze 2. světové války a nařídili evakuaci osob z panelových domů na ul. Kachlíkova č. 1 a č. 2, dále rodinných domů na ul. Nad Dědinou č. 50 až č. 58, dále byla provedena uzávěra komunikace na přilehlých ulicích.

Bylo provedeno hermetické uzavření okolí staveniště a panelových a rodinných domů v blízkosti. Akce se zúčastnili policisté a dále v součinnosti HZS se dvěma výjezdovými vozidly s posádkou.

O události vyrozuměno ÚMČ Brno – Bystrc, které zajistilo evakuovaným osobám přečkání ve Společenském centru na ul. Odbojářská v Brně. V 15:30 hod. byla roznětka letecké pumy pyrotechnikem úspěšně demontována a následně bylo ukončeno celé opatření v 15.46 hod.

A poté již vše probíhalo jako každý jiný den. Nalezená nebezpečná letecká puma byla odborně tzv. DEAKTIVOVÁNA, zajištěna, naložena a převezena ke zničení. Celá akce se obešla bez zranění a narušení veřejného pořádku.

Jedná se o zatím největší a nejvzácnější nález v blízkém okolí. S granáty, pěchotním střelivem, dělostřeleckými minami a střelami se zde setkávají policisté často, ale toto je pro OOP Bystrc zatím největší úlovek.

Podle sdělení pyrotechniků stojí za zmínku, že se jedná o leteckou pumu německé výroby se sovětským zapalovačem ukořistěnou německé armádě a shozenou na německá vojska při osvobozování Brna v roce 1945. Hmotnost pumy je 50kg a až 25kg uvnitř tvoří samotná trhavina.

Na dotaz, jak by vypadala dnes situace, kdyby puma explodovala, sdělili odborníci, že na volné ploše hrozí nebezpečí rozletu střepin v okruhu až jednoho tisíce metrů. Což by pro místní obyvatele znamenalo, že celé okolí jednoho kilometru by bylo s největší pravděpodobností bez skleněných výplní oken svých domů a bytů.

nprap. Milan Gruška
KŘP Jihomoravského kraje
Policie ČR

Sdílet