Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přes 40 jedničkářů přišlo pro dárky do Hasičského muzea v Ostravě

Více než čtyři desítky „pololetních“ jedničkářů, především z Ostravy a Moravskoslezského kraje, využily „dárkový týden“, který pro ně připravilo Hasičské muzeum města Ostravy. Úspěšní školáci přišli do muzea hlavně v pátek 3. 2. 2012, kdy byly základní školy zavřené, a o víkendu.

Hasičské muzeum tradičně připravilo pro ty školáky do 15 let, kteří přišli s originálem či s kopií čerstvého pololetního vysvědčení se samými výbornými, vstup zdarma, dospělý doprovod (který se bezpochyby podílel na pěkných výsledcích ratolestí) měl vstupné poloviční než obvykle.

Premianti také dostali pěkné dárky s hasičskou a ostravskou tematikou, letošním překvapením byla tmavěmodrá čepice a šála s malým logem Ostravy – ideální do třeskutých mrazů.

Mnoho dětí bylo v Hasičském muzeu v Ostravě-Přívoze poprvé, o možnosti obdarování za pěkné vysvědčení (od úterý 31.1. do neděle 5.2.) se dozvídaly hlavně z novin a rádií.

Líbily se jim modely hasičských vozidel, historické hasičské přilby, sekerky i prapory. Někteří školáci si vyzkoušeli silně znějící ruční poplachovou sirénu z období druhé světové války, moderní zásahovou přilbu hasičů.

Osahali si vyprošťovací techniku, kterou hasiči používají u dopravních nehod, a zkusili si s pomocí tatínků hydraulický rozpínák, který je překvapil velkou hmotností. Úspěch u všech dětí mělo, jako obvykle, pumpování na dvou funkčních ručních stříkačkách z konce 19. století. K dispozici byli premiantům dva zkušeni průvodci.

Tradici odměňování jedničkářů zavedlo Hasičské muzeum už před šesti lety. Na přelomu ledna a února bývají „dárkové dny“ jen po několik dní, po závěrečném vysvědčení obvykle po celý měsíc červenec.


Hasičské muzeum bylo otevřeno v květnu 2005 a je v Moravskoslezském kraji svou velikostí dosud jediné svého druhu. S podporou města Ostravy jej provozuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje v secesní budově z roku 1905, která vždy sloužila hasičům. Celkový počet návštěvníků muzea se přiblížil 37 tisícům malých i velkých.

Muzeum je i přes skromné prostředky na reklamu stále známější a jeho obliba pomalu, ale jistě roste. Někteří nadšenci z řad dospělých i dětí (včetně jedničkářů) ho již navštívili několikrát. Další informace lze nalézt na domácí stránce http://muzeum.hzsmsk.cz.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet