Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domu v Praskolesích

V pátek 3. 2. 2012 osm minut před půlnocí vyjížděly jednotky HZS Středočeského kraje ze stanice Hořovice a Beroun společně s jednotkami SDH obcí Žebrák a Praskolesy ve spolupráci s Policií ČR OO Zdice a rozvodnými závody na požár rodinného domu do obce Praskolesy (okres Beroun).

První jednotka z PS Hořovice se na místo požáru dostavila 10 minut po vyhlášení poplachu.

Velitelem zásahu bylo zjištěno, že se jedná o požár sedlové střechy rodinného domu v plném rozsahu. Hořící trámy již propadaly na několika místech dřevěným stropem do obytných místností a zapalovaly interiér domu.

Na zdolávání požáru byl nasazen jeden vysokotlaký proud z CAS 24 MB (PS Hořovice) a dva „C“ proudy jeden ze dvora domu a druhý z AZ 30 Iveco (PS Beroun). Zásobování vodou zajišťovaly 3 x CAS 32 T 815 (PS Hořovice, Beroun a JSDH Žebrák), během zásahu bylo místní jednotkou zřízeno čerpací stanoviště na místním potoce a zprovozněn podzemní hydrant asi 50m od místa požáru.

Hasební zásah komplikoval silný mráz (vozidlový teploměr zlomil rekord na hodnotě –20°C), kdy zamrzající voda komplikovala nejenom vlastní hašení požáru, ale zejména pohyb hasičů okolo cisteren a po střešní konstrukci.

Lokalizace požáru byla provedena 1hodinu a 28 minut po zahájení zásahu. Konečná likvidace požáru byla v 03:27 hodin. Během celého zásahu byl objekt monitorován pomocí termovizní kamery, která spolehlivě odhalovala skrytá ohniska požáru v půdním prostoru.

Na dohlídku na místě události byla určena místní jednotka JSDH Praskolesy s DA 12 A – 31, která nad ránem musela likvidovat jedno žhnoucí ohnisko v mezistropí rodinného domu. Vzhledem k odkrytí PS Beroun byla během zásahu povolána JSDH Králův Dvůr s CAS 20 T 815 na zálohu na PS Beroun.

Příčina vzniku požáru a celková výše škody je v současné době v šetření HZS Beroun a PČR OO Zdice.

por. Ing. Milan Provazník
komisař, oddělení zjišťování příčin požáru
Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje
územní odbor Beroun

Denní foto: Blanka Kavková

Sdílet