Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přimrzne jazyk v zimě ke značce? Jistě, a bolí to

Velmi nízké teploty hluboko pod bodem mrazu a olizování kovových předmětů není dobrá kombinace. Přesvědčil se o tom v pátek večer čtrnáctiletý chlapec v Chodově na Sokolovsku.

Přimrzlý jazyk ze sloupku dopravní značky museli opatrně odtrhnout až přivolaní hasiči. Ti zároveň varují všechny ostatní, kteří by podobnou zábavu chtěli také zkoušet. Dotýkat se jazykem jakýchkoliv namrzlých kovových předmětů je velmi nebezpečné a mohou si přivodit vážné zdravotní problémy.

U chlapce přimrzlého jazykem k dopravní značce byli první chodovští městští strážníci. Ti si pak povolali na pomoc hasiče. Událost se stala před desátou hodinou večer, kdy teploměr v Chodově ukazoval mínus 15 stupňů Celsia.

Strážníci společně s hasiči obalili značku obvazem, který pak polévali teplou vodou. Hasiči měli pro nahřátí značky připravenou také horkovzdušnou pistoli, nakonec ji ale použít nemuseli. Chlapce po odtržení od značky zkontrolovala na místě posádka záchranné služby, na ošetření do nemocnice ho nepřevážela.

I když tato událost může působit až komicky a je jako vystřižená z filmu Obecná škola, zkoušet lepkavost namrzlého kovu jazykem je hazard se zdravím. V tuhých mrazech se může k namrzlému kovu přilepit pouhým dotykem i ruka, natož pak jazyk.

Odtrhávání je i při opatrném postupu bolestivé a může zanechat vážné zdravotní následky. Hasiči proto varují, aby nikdo nic podobného nezkoušel a aby se všichni v současných mrazivých teplotách vyvarovali jakéhokoliv dotyku pokožky a dalších částí těla s namrzlými kovy.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet