Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár dřevostavby v Toveři zaměstnal hasiče, do auta se jim schovala kočka

Deset minut před půl čtvrtou hodinou ranní v neděli 5. 2. 2012 přijala linka tísňového volání informaci o požáru dřevostavby v zástavbě rodinných domků v obci Toveř na Olomoucku. Ze získaných informací od oznamovatelů, sousedů z vedlejšího domku, požár v době zpozorování velmi rychle nabíral na síle a rozšiřoval se do podkrovních místností.

Na pomoc s likvidací požáru postupně operační středisko Hasičského záchranného sboru vyslalo sedm profesionálních i dobrovolných jednotek. Společně s hasiči požárních stanic Olomouc a Šternberk také dobrovolné hasiče Bohuňovice, Toveř, Chválkovice, Velká Bystřice a Hlubočky. I když první jednotky byly na místě během několika minut, musely z několika úseků usměrnit intenzivní plameny rozšířené po celé budově.

Silný žár a odlétávající jiskry ohrožovaly i sousedící dům. Hasiči za nasazení několika hasebních proudů zabránili dalšímu možnému šíření, lokalizovat požářiště se jim podařilo krátce před pátou hodinou ranní ( ve 4:50 ). Naštěstí v době vzniku požáru nebyl nikdo z majitelů doma a nedošlo k žádnému zranění. Příčina vzniku požáru, rovněž i výše škody (bude vyšší než 1 milion korun) bude šetřena až po skončení hasebních prací.

Hasiči na místě stále zasahují. V současné chvíli proběhlo střídání a pokračuje postupné prolévání a vyhledávání skrytých ohnisek. Hasiči rovněž provádí vyklízení požárem zasaženého vybavení objektu a rozebírání ohořelé střešní konstrukce. Zásah také ztěžuje pokles teplot a silný mráz. Zásobování vodou je řešeno kyvadlovou dopravou z nedalekého hydrantu. Odhadovaná doba přítomnosti jednotek na místě požáru je ještě několik hodin.

Ranní požár má svůj druhý příběh

Pobíhající kočka po garážích Hasičského záchranného sboru opravdu nebývá každodenní záležitostí. A tak když jsem při přípravě odchodu ze stanice uviděl pod koly prvního výjezdového vozidla pobíhající malé zrzavo bílé zvířátko, nevěřil jsem svým očím.

Naštěstí se mi při prvním pokusu nepodařilo po mém zjištění, že jde o malého kocourka, jej vyhnat z garáží. Zavolal jsem si tedy na pomoc své kolegy a ve větším početním zástupu. K neuvěření jsem si poté od velitele zásahu, který se před chvíli vrátil zpět od zásahu, vyslechl příběh o paní, která u požáru právě postrádala totožné koťátko.

Hasiči se po odchytu postarali o nakrmení vyhládlého a zmateného kocourka a ihned zahájili pátrání po majitelce. Velmi si pochutnal na kousku z oběda v podání dobře upečené sekané a nelze ani slovně popsat radost majitelky, která v současné chvíli míří pro svou ratolest k nám na stanici. Jak se na požární stanici cestou zpět od zásahu dostal je nyní takříkajíc skoro na tipovací soutěž.

Nejpravděpodobnější je, že kocour za vidinou tepla v ukrutných mrazech, nalezl své místo v motoru zásahového vozidla a nebo se schoval pod zavřenými roletami. O opravdové zimě svědčí i přiložené další fotografie, kdy si hasiči dnes dovezli druhou raritu v podobě ledového špuntu na výtlačném hrdle u zásahového vozidla.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet