Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Luhačovicích zapadl ve sněhu tatínek i s kočárkem, pomoci museli hasiči

Dne 5. 2. 2011 v 11:25 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže a malého dítěte v Luhačovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozem, kterou ve společném výjezdu posílila jednotka dobrovolných hasičů. Ze Zlína na místo vyjela skupina lezců s terénním vozidlem a velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že muž si vyšel na procházku s malým dítětem a zapadli ve sněhu.

Muž tráví víkend s rodinou v Luhačovicích. Žena šla do bazénu a manžel se vydal na procházku s jejich sedmiměsíčním dítětem. Kojence otec velmi dobře zabalil a uložil do kočárku. Rozhodl se pro známou lázeňskou trasu Okruh D. Jurkoviče. Celá trasa má přes 17 kilometrů.

Asi po dvou hodinách cesty mu začala být zima, ale při představě, že mu trasa zpět zabere stejnou dobu, rozhodl se, že si cestu zkrátí. Také s ohledem na velmi malé dítě nechtěl riskovat dlouhý pobyt v mrazivém dni. Jako návštěvník lázní není místní znalec a pouze odhadoval směr cesty. Při odbočení mimo značenou trasu zapadl ve sněhu a pohyb s kočárkem nebyl prakticky možný. Ještě nějakou dobu se snažil o sebezáchranu, ale nakonec snažení vzdal a o pomoc požádal hasiče.

Jeho mobilní telefon se nakonec ukázal jako zásadní pro rychle vyhledání. Po několika kontrolních otázkách hasičů se podařilo muže přesně lokalizovat podle viditelných bodů v okolí. Muž byl nalezen hasiči do dvaceti minut po výjezdu ze stanice.

Velitel zásahu potvrdil nalezení muže i dítěte. Oba byli v pořádku a nezraněni. Hasiči vzali kočárek do rukou a postupně ho začali snášet k cestě a k čekajícím zásahovým vozům. Cesta přes terén zabrala asi půl hodiny. Přestože je v těchto místech sněhová pokrývka asi jen dvacet centimetrů, tak překonávání namrzlých a bořících se ploten bylo fyzicky náročné.

Na stanovišti vozidel bylo dítě umístěno do osobního auta jednoho z dobrovolných hasičů, který měl instalovanou dětskou autosedačku. Dítě bylo v teple i s otcem přepraveno na hotel.


Dnešní událost ukázala, že podobné záchranné akce nejsou výhradně spojeny jen s těžkým a horským terénem. Při dnešní záchranné akci si také hasiči vzpomněli na přesně dva roky známý příběh záchrany otce a jeho dvou malých dětí u Tesáku na Kroměřížsku. O události jsme informovali v samostatném článku.


V dnešním mrazivém dnu to byla již druhá záchranná akce osob pro hasiče ve Zlínském kraji. Ráno v O5:26 hod. vyjížděli profesionální hasiči v Bystřici pod Hostýnem na záchranu muže, který spadl do ledového potoka. Muž byl silně podnapilý a hasičům se ho podařilo vytáhnout během pár minut. Po záchraně se dal muž na útěk, ale byl hasiči dohoněn a následně předán hlídce policie.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet