Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Chomutově u zásahu lépe vidí

Profesionální hasiči v Chomutově budou při nočním zásahu na práci mnohem lépe vidět. Jako první v kraji totiž využívají k osvětlení místa novinku, tou je speciální osvětlovací balón POWERMOON.

Podle Filipa Březáka z chemicko-technické služby HZS Chomutov, jde o zdroj měkkého světla, který na rozdíl od klasického osvětlení pomocí reflektorů nevytváří téměř žádné stíny, ale naopak rovnoměrně pokrývá osvětlovanou plochu. Osvětlovací balón je umístěn na teleskopickém stativu a napájen z elektrocentrály.

Dosáhne až do výšky šesti metrů a halogenová žárovka umístěná v balónu vyzařuje difusní světlo jehož vlnová délka je podobná vlnové délce denního světla. Osvětlení téměř neprodukuje stíny a oslňující odrazy od lesklých ploch. Zařízení osvětluje celý prostor kolem sebe až do úhlu 360º.

Hasiči podobné osvětlovací těleso budou využívat především u dopravních nehod, požárů nebo u zásahu v místech, kde je v nočních hodinách špatná viditelnost. Na snímku profesionální hasiči z Chmutova Petr Zoubele a Vít Šindelář při instalaci speciálního osvětlovacího balónu.

DENÍK.cz / Jan Vraný – <a href=„http://­mostecky.denik­.cz“>mostecky­.denik.cz</a>
Sdílet