Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v Borovnici na Žďársku způsobil škodu 2 miliony, likvidovalo ho 11 jednotek

Škodu v předběžné výši 2.000.000 Kč za sebou zanechal noční rozsáhlý požár rekreačního stavení v Borovnici na Žďársku. S ohněm svádělo několikahodinový boj jedenáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů s devíti cisternovými automobilovými stříkačkami a několika dalšími kusy techniky.

Hlášení o požáru přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina v 00:12 hod.

Při příjezdu prvních jednotek na místo události byl třípatrový rekreační objekt v plamenech. Velitel zásahu po provedeném průzkumu rozhodl o povolání dalších posilových jednotek. Záhy byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. V době vzniku požáru naštěstí nikdo uvnitř objektu nebyl.

Hasiči na likvidaci požáru nasadili několik vodních proudů. Čerpací stanoviště bylo zřízeno u místního rybníku a později u řeky. Voda byla na požářiště dodávána jak kyvadlově, tak také dálkově. Snahou jednotek bylo zabránit rozšíření požáru na okolní stavení. Zásah komplikovaly hasičům velmi nízké teploty. Hned od počátku bylo zřejmé, že se jedná o několikahodinový zásah. Vzhledem k panujícímu mrazivému počasí si velitel zásahu si na místo vyžádal pro zasahující hasiče týlový kontejner, který jim poskytl potřebné zázemí.

Krátce před půl šestou hodinou ranní byla provedena lokalizace požáru. Rozšíření na okolní budovy hasiči naštěstí zabránili. Jednotky na místě v tuto chvíli stále zasahují. Dohašují ohniska požáru a rozebírají požárem zasažené konstrukce. Na místě jsou také naši vyšetřovatelé, kteří se intenzivně zabývají příčinou vzniku požáru.

U požáru zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic Žďár nad Sázavou, Jihlava, Polná a Polička (Pardubický kraj) společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Borovnice, Jimramova, Kuklíku, obce Sněžné, Nového Města na Moravě, Korouhve (Pardubický kraj) a obce Telecí (Pardubický kraj).

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet