Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nečas: HZS by měl šetřit v řídících strukturách, zpoplatnit některé činnosti nebo je vůbec nevykonávat

Poslanec Jan Látka ve sněmově při interpelacích oslovil premiéra Petra Nečase s dotazem, zda je snížení stavu příslušníků HZS o 3000 při současném počtu 9 500 vůbec možné.

Poté, co oba zmínění přednesli čísla, která čekají rozpočet HZS v následujících letech a která všichni z našeho webu víceméně znáte, dostal premiér Nečas ještě doplňující dotaz, na který odpověděl náznakem své představy o optimalizaci výdajů HZS.

Předseda vlády ČR Petr Nečas:

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, samozřejmě jsem si vědom této obtížné situace pro Hasičský záchranný sbor a věřím také, že jeho nové vedení je připraveno tyto úkoly zvládnout. Já jsem přesvědčen, že tou cestou je optimalizace struktury celého Hasičského záchranného sboru, nikoliv však ve svých koncových prvcích, ale optimalizace především řídících struktur. Jsem přesvědčen, že kdyby redukce šla především do řídících článků, do snížení počtu funkcionářů a vedoucích pracovníků, kde mimochodem i celkový platový objem je naprosto logicky vyšší, protože jsou ve vyšších tarifních třídách, mají vyšší nadtarifní složky, tak by potom celková finanční úspora mohla být velmi, velmi zajímavá.

Jsem také přesvědčen, že druhou cestou je otázka zamyšlení se nad činnostmi, které vykonává Hasičský záchranný sbor, a nad tím, které činnosti jsou naprosto nezbytné, které jsou zbytné a které jsou dejme tomu sice zajímavé a pěkné, nicméně by bezplatně provozovány být neměly. Použiji jednoho jednoduchého příkladu. Všichni si vzpomínáme na obrovskou diskusi, která vypukla kolem přítomnosti policie na fotbalových stadionech, kdy se považovalo za naprosto standardní, že z veřejných prostředků je v podstatě placena pořádková služba prováděná Policií ČR. Pak byl strašný křik, když se řeklo, že tuto činnost mají zajišťovat pořadatelé, protože například na koncertu, kde jsou také desítky tisíc lidí, žádná policie z tohoto pohledu pořadatelskou službu nezajišťuje, a že policie má být pouze připravena pro případ nějakého bezpečnostního ohrožení. Jsem přesvědčen, že podobné věci jsou nalézt i v činnosti Hasičského záchranného sboru a zkrátka některé jeho činnosti by měly být zpoplatněny nebo by je Hasičský záchranný sbor neměl vykonávat.

zdroj: stenografické záznamy interpelací, psp.cz

Sdílet