Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bytovou jednotku sociálních buněk v Holešově značně poškodil požár

Dne 6. 2. 2012 ve 12:24 hod. byli hasiči informováni o požáru v domě v Holešově.

Na místo vyjely tři jednotky profesionálních hasičů z Holešova, Bystřice pod Hostýnem a Kroměříže, které posílily jednotky dobrovolných hasičů z Holešova a Prusinovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jednom ze sociálních bytů komplexu na ul. Bořenovská.

Požár byl ohlášen velmi dramaticky několika svědky, kteří hovořili jak o požáru domu, tak i výbuchu. Zároveň hasiči dostali informaci, že uvnitř obytných místností mohou být osoby. Na místo proto krajský operační důstojník hasičů vyslal větší počet cisteren a zásahových vozů.

Z nedaleké stanice hasičů v Holešově byli hasiči na místě prakticky do minuty od výjezdu. Požár byl už lokalizovaný zásahem sousedů a hasiči se soustředili na rychlé dohašení požáru. Cílem bylo také zabránit dalšímu případnému rozhoření ve skrytých ohniscích, která byla odhalována termosenzorickým přístrojem. Pomocí vysokotlakého vodního vedení bylo místo dohašeno a ochlazeno. Prostor bytu byl postupně odvětrán přirozenou i přetlakovou ventilací. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Svědci události se značně rozcházeli v popisu požáru. Jednotlivé verze sdělených informací se postupně prověřují a konfrontují se zjištěnými fakty.

Podstatné však bylo, že požár vznikl v prostoru kuchyně hlavní obytné místnosti bytu. Obyvatelka bytu se krátkodobě vzdálila k sousedům. V době její nepřítomnosti došlo k požáru, který byl zpozorován právě sousedy. Ti také hned vyběhli na pomoc. Po otevření dveří a rychlém vniknutí čerstvého vzduchu došlo k výbuchu nahřátých plynů a k vylétnutí zasklení oken.

Použití několika práškových přenosných hasicích přístrojů se ukázalo jako účinné řešení a přispělo k udržení plamenů do velmi rychlého příjezdu hasičů. Celý byt byl značně poškozen kouřem. Požárem způsobené škody byly odhadnuty na 800.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek a okolní obytné buňky za 1,5 mil. Kč.

Vyšetřovatel se domnívá, že příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektrické prodlužovací sňůře, na kterou byla připojena lednička i elektrický vařič.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet