Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili na brněnské přehradě, bruslaře varují před dírami v ledu

Brněnskou přehradu plní bruslaři, části levého břehu by se ale měli vyhnout. V prostoru od Sokolského koupaliště po Nuda pláž jsou v ledu nebezpečné díry. 

Otvory v ledu zřejmě způsobují teplé bahenní plyny, které se uvolňují ze dna nádrže a narušují souvislou ledovou vrstvu na hladině přehrady. Strážníci Městské policie, kteří stav vodní plochy monitorují, napočítali u levého břehu v prostoru od Sokolského koupaliště po Nuda pláž desítky děr. Nebezpečná místa strážníci s pomocí hasičů označili výstražnými páskami. Přesto ale bruslaře nabádají k opatrnosti.

Přestože hasiči zatím na přehradě k záchraně bruslařů a výletníků v nouzi zasahovat nemuseli, v nebezpečném úseku přehrady záchranu topících v těchto dnech v rámci odborné přípravy intenzívně procvičují. Dnes dopoledne se u Sokolského koupaliště zdokonalovali v několika záchranářských činnostech. Hasiči ze tří brněnských jednotek používali neoplenové i suché nepromokavé obleky.

Figuranty z vody dostávali do bezpečí pomocí nafukovací lávky, nastavovacích žebříků, bodců do ledu i házecích lan. K záchraně tonoucích mají hasiči na stanici na břehu přehrady také člun, záchranné vesty a další pomůcky. Na příští týden hasiči na zamrzlé přehradě plánují také společný nácvik záchrany topících se členy Vodní záchranné služby Českého červeného kříže.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet