Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při rozehřívání nafty v kanystrech došlo k požáru domu v obci Bylnice

Dne 6. 2. 2012 ve 12:34 hod. byli hasiči informováni o požáru dílny u rodinného domu v Bylnici.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Brumova, Bylnice, Valašských Klobouk a Štítné nad Vláří. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru hospodářského stavení s dílnou u rodinného domu.

Majitel se snažil v dílně nahřívat dva kanystry s naftou u kamen na tuhá paliva. Po odstavení kanystrů do blízkosti kamen se na krátkou dobu vzdálil a vzápětí zjistil požár. Na hašení rychle se rozvíjejícího požáru neměl prostředky, a proto byli na pomoc přivoláni hasiči. Z části objektu se mu podařilo vynést jen pár věcí a vybavení, včetně historického motocyklu.

Hasiči byli na tísňové lince informováni, že došlo k požáru nafty a v objektu jsou i další nebezpečné předměty a hořlaviny. Operační důstojník proto na místo vyslal postupně více cisteren a zásahových vozů.

Naši hasiči byli na místě za osm minut od výjezdu ze stanice. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlejší požár a vyžádal si další posilovou techniku. Postupně bylo rozvinuto vodní vedení a začal útok. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do hořícího hospodářského objektu, kde byl požár lokalizován asi po dvaceti minutách.

Požár se dostal do stropů a částečně i na konstrukci střechy. Hasiči některá místa na střeše otevřeli a objekt odvětrali. Pomocí termokamery byly prohledávány konstrukční prvky střechy a byla odhalována skrytá ohniska. Celková likvidace požáru byla hlášena až po patnácté hodině. Z objektu se podařilo vynést dvě prázdné tlakové nádoby na plyn. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Voda z hašení stékala po komunikaci a na místo musel vyjet posypový vůz silničářů k ošetření povrchu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Muž vypověděl příběh o nahřívání nafty do traktoru. Požár zničil značnou část hospodářského stavení s dílnou o rozměru asi 4 × 10 metrů. Nedbalostní jednání bylo vyřešeno na místě. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta na 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit blízký rodinný dům.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet