Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Babicích mají nového MANa

V sobotu byl slavnostně předán do provozu nový zásahový vůz jednotky SHD Babice, který odhalil starosta obce Miloslav Maňásek a za HZS ČR pokřtil genmjr. Ing. Miroslav Štěpán.

V krásný jarní den byla uspořádána slavnostní akce s prezentací techniky jednotek sboru dobrovolných hasičů z několika obcí Zlínského kraje. Hlavním důvodem však bylo předání nového zásahového vozidla pro místní jednotku sboru dobrovolných hasičů.

Slavnostního odhalení a křtu se zhostil starosta obce Miloslav Maňásek a generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky a náměstek ministra vnitra genmjr. Ing. Miroslav Štěpán. Oba muži popřáli novému vozu vždy šťastný návrat ze zásahu a dlouhou službu na pomoc občanům.

Nové vozidlo jednotky SDH Babice, CAS 24 MAN 4×4, bylo představeno společně s další zásahovou technikou sborů dobrovolných hasičů obcí Zlínského kraje. Veřejnosti se pochlubila obec Vizovice s cisternou CAS 16 Iveco Eurocargo 140E 24W 4×4, Buchlovice s vozem CAS 24 Renault Midlum 220.14 4×4 a obec Strání s vozem CAS K-25 Praga NTS 4×4.

HZS Zlínského kraje představil svůj zásahový vůz CAS 24 Renault Kerax 4×4 a automobilový žebř AZ 30 Camiva na podvozku Renault Midlum. Pro zpestření programu si připravili své vystoupení i lezci, kteří předvedli své umění na žebři, osvětlovacím sloupu a laně.

Zájemci si mohli všechna představená vozidla prohlédnout, osahat a něco málo i vyzkoušet. Nejvíce byly nadšené děti, které na autech hasičům „prošmejdily“ všechny kouty a tradičně nejzábavnější pro ně bylo pouštění signalizačních zařízení. Na své si ale přišli i odborníci a znalci hasičské zásahové techniky. Nejvíce pozornosti přitahovaly cisterny z Babic a Vizovic.

Na mnoha místech bylo slyšet, že i u dobrovolných hasičských sborů je kvalitní zásahová technika na úrovni profesionálních záchranářů, a také to, že kde se chce, tam se nemusí jezdit k požárům jen ve starých a historických autech.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet