Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Šternberka získají od města nový defibrilátor

Automatickým externím defibrilátorem jsou od 15. února 2012 vybaveni také profesionální hasiči ze Šternberku. Jsou tak další stanicí v kraji, která disponuje tímto život zachraňujícím přístrojem.

Starosta města Šternberka Stanislav Orság slavnostně předal Hasičskému záchrannému sboru Olomouckého kraje, požární stanici Šternberk, nové vybavení pro záchranu lidských životů – automatický externí defibrilátor AED Plus.

Předání proběhlo ve středu 15. února 2012 v 15 hodin na veřejném zasedání zastupitelstva města. Přístroj město pořídilo ze svého rozpočtu na konci roku 2011 za 49 900 korun.


Automatický externí defibrilátor AED Plus

Přístroj umožňuje provést účinnou resuscitaci zraněné osoby i nezdravotnickým záchranářem. Na zraněného se připevní elektrody, které vyhodnocují srdeční činnost. Po základní analýze přístroj doporučí, nebo nedoporučí provést elektrický výboj.

V případě potřeby provede přístroj bifazický defibrilační výboj. Zařízení vyhodnocuje i efektivitu prováděné nepřímé masáže srdce a navádí nezdravotnického záchranáře ke změně rytmu nepřímé masáže, nebo změně působené síly.

AED Plus nepřetržitě analyzuje resuscitaci a zobrazuje EKG křivku. Průběh resuscitace je ukládán ve vnitřní paměti zařízení a umožňuje následné zpracování.

Přístroj je možné v kombinaci s resuscitační loutkou využít k nácviku resuscitace nejen pro nezdravotnické záchranáře, ale i širokou veřejnost.

Pořízené vybavení bude v rukou hasičů sloužit občanům města Šternberka.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet