Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Auto může zapálit i nabíječka baterie

Nabíječka autobaterie může způsobit požár auta. Přesvědčili se o tom už dva majitelé vozidel na Blanensku.

Vozidlo Škoda Octavia Combi dnes zničil požár v Kladorubech u Letovic. Auto začalo hořet v přístřešku u rodinného domu a jen pohotový zásah otce majitelky, který proti plamenům ještě před příjezdem hasičů použil ruční práškový hasící přístroj, zabránil rozšíření požáru na sousední dům.

Hasiče majitelka auta zavolala v 7.15 hodin, na místo vyrazila profesionální jednotka ze stanice v Boskovicích a dobrovolná jednotka z Letovic. Požár auta, které bylo celé v plamenech, hasiči pomocí dvou vysokotlakých proudů dostali v 7.31 hodin pod kontrolu a a za dalších 7 minut dohasili.

Požár způsobila technická závada na zapnuté nabíječce akumulátoru. Oheň zničil auto, žár a zplodiny hoření poškodily přístřešek a plastové dveře do domu. Škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 180 tisíc korun. Při rozšíření požáru na sousední dům by se škoda mohla vyšplhat až na několik milionů korun.

Požár v Kladrubech je v posledních dnech už druhý svého druhu. Tři jednotky hasičů v sobotu 4. února v podvečer zaměstnal požár osobního auta v Ostrově u Macochy. Na dvoře rodinného domu bylo v plamenech vozidlo Fiat Palio Combi.

Hasiči dvěma vysokotlakými proudy hasili hořící auto a současně bránili rozšíření ohně na sousední hospodářské stavení, ve kterém byly uložené barvy a další hořlavé materiály, a požár by se tak ve větrném počasí mohl přenést také na obytnou část domu.

Auto začalo hořet při dobíjení baterie kvůli technické závadě na nabíječce, škodu na starším zničeném vozidle vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 50 tisíc korun.

Protože v současných silných mrazech se autobaterie rychleji vybíjejí, hasiči nabádají motoristy, aby akumulátory nedobíjeli přímo v autech. „Odpojit před dobíjením kontakty akumulátoru od okruhu ve vozidle nestačí.

Baterie je obvykle v motorovém prostoru, který je plný plastů a při závadě pobíječky se oheň rychle rozšíří na celý motor a odtud také do kabiny auta,“ upozorňuje vyšetřovatel Antonín Pivoňka z blanenského územního odboru HZS Jihomoravského kra­je.

Motoristé by podle něj vybitou baterii vždy měli vytáhnout z auta a dobíjet ji na volném prostranství, v bezpečné vzdálenosti od auta a domů. „Při případném požáru shoří jen baterie a nabíječka a auto zůstane nepoškozené,“ dodává vyšetřovatel.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet