Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořela střecha domu v nejmenší obci Zlínského kraje

Dne 7. 2. 2012 ve 12:16 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Hostějov.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Hostějova a Osvětiman. V rámci mezikrajské pomoci na místo vyjela také další jednotka profesionálních hasičů z Kyjova a jednotky dobrovolných hasičů z obcí Syrovín a Žeravice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru střechy rodinného domu.

V době vzniku požáru byla doma majitelka s malým dítětem. Po ohlášení na tísňovou linku byly na místo vyslány jednotky hasičů ze dvou krajů. Rodina se dostala včas do bezpečí a nikdo při požáru nebyl zraněn.

Jako první na místo dorazili dobrovolní hasiči, následováni profesionály. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlejší požár střechy a zavelel k hasebnímu útoku. Hasiči se dostali na střechu, kde se dál snažili o rychlou lokalizaci plamenů. Prioritou bylo zabránit rozšíření požáru do spodních obytných prostor rodinného domu.

Požár se hasičům podařilo lokalizovat asi po půlhodině zásahu. Další dohašovací práce hasičům zabraly více než dvě hodiny. Hasiči museli postupně rozebrat část konstrukcí střechy a dohasit skrytá ohniska požáru. Během zásahu došlo k promáčení trámových stropů a hasiči zahájili pomocné práce na záchranu věcí a vybavení domácnosti.

Vyšetřování události ukázalo, že požár vznikl v kotelně rodinného domu. Přes lehké stropní krytí se plameny dostaly na střechu, kterou celou zničily. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta na 300.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1,5 mil. Kč.

Příčinou vzniku požáru mohla být nedbalost při přikládání do kotle na tuhá paliva a odlétnutí jisker. V blízkosti kotle bylo uskladněno palivo a další hořlavý materiál.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet