Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

PUBLIKACE: Záchrana osob na zamrzlých hladinách

Představujeme vám další z řady odborných publikací edice SPBI Spektrum, tentokrát s názvem Záchrana osob na zamrzlých hladinách, která je určena zejména pro profesionální a dobrovolné jednotky hasičů, ale i pro veřejnost.

Publikace přináší pohled na problematiku záchrany osob probořených v ledu. Využitím ochranných obleků pro práci ve vodě a základních technických prostředků jednotek požární ochrany.

Představení základních postupů při záchraně osob na zamrzlých vodních plochách s důrazem na bezpečnost zachránce. Rozborem výcviku složek IZS v ČR i zahraničí a také statistikou skutečných zásahů.

Na celkem 60 stranách s bohatou obrazovou a grafickou částí popisuje její autor, Ing. Hynek Černý, velitel PS Hořovice, spadající pod HZS Středočeského kraje, ÚO Beroun, který je známý v řadách hasičů jako osoba nejpovolanější pro instruktáž záchrany osob ze zamrzlých vodních ploch detailně veškeré možné způsoby metodiky záchrany osob.

Ty vycházející z poznatků reálné zásahové činnosti a výcviku příslušníků HZS, členů JSDHO a VZS ČČK, doplněné o možná rizika a nebezpečí s tím spojená.

Vše je doplněno nejrůznějšími analýzami záchranných prací, popisem vlastností zamrazující vody, únosností ledových ploch a v neposlední řadě je zde také charakteristika osobních a speciálních záchranných prostředků pro tyto typy zásahové činnosti JPO.

Aby byl stručný výčet obsahu kompletní, nutno ještě zmínit kapitolu o reakci lidského těla na chlad včetně poskytnutí první pomoci postiženým osobám, což je důležitou součástí záchranné operace.


Záchrana osob na zamrzlých hladinách je velice specifickou činností, která je ovlivněná teplotou vzduchu, teplotou vody, sílou větru, počtem a věkem tonoucích osob.

Pro záchranáře je velice psychicky i fyzicky náročná, protože je vykonávaná pod velkým časovým stresem. Při záchraně osob probořených do ledu je velice důležitá rychlost, efektivnost a bezpečnost zachránců, nezbývá již čas na improvizované řešení zásahu stylem „pokus, omyl“.

Nevhodně a kvapně zvolený postup záchrany může mít za následek utonutí civilní osoby i zachránce. Publikace představuje návrh metodiky záchranných prací na ledu, která je podpořena praktickými poznatky z výcviku příslušníků HZS, členů JSDHO a VZS ČČK.

Velký důraz je kladen na využití základních technických prostředků jednotek požární ochrany, popisuje publikaci její autor, Ing. Hynek Černý.


Zakoupit tuto velmi užitečnou publikaci Záchrana osob na zamrzlých hladinách od autora Ing. Hynka Černého lze na této adrese a to za cenu 85,– Kč vč. DPH. Myslíme si, že by se tato perfektně textově i graficky zpracovaná publikace měla stát nedílnou součástí odborné knihovničky každé stanice a to jak profesionální, tak i dobrovolné jednotky hasičů.

Sdílet