Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Radějově hořela střecha, zamrzly hydranty a byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

Přízemní rodinný dům dnes večer zničil požár v obci Radějov na Hodonínsku. Oheň zaměstnal sedm jednotek hasičů. 

Obyvatelé domu nejdříve zpozorovali, že v místnostech zhasínají světla a přestávají fungovat el. spotřebiče. Když šli zjistit co se děje, na dveře bouchal muž ze sousedství a volal, že ze střechy stoupá kouř. Protože vzápětí už byly vidět plameny, zavolali hasiče a před ohněm unikli k sousedům.

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince přijali v 19.03 hodin. Při jejich příjezdu byla střecha stavení o půdorysu zhruba 15 krát 10 metrů celá v plamenech.

Hasiči proti nim nasadili čtyři vodní proudy. Průzkum ale ukázal, že hydranty v obci zamrzly a hrozilo, že vodu v cisternách nebude možné doplnit, krajské operační a informační středisko HZS JmK na žádost velitele zásahu vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu a na místo vyslalo další jednotky s cisternami.

K požáru se postupně sjely profesionální jednotky ze stanic ve Veselí nad Moravou a v Hodoníně, a dobrovolné jednotky z Radějova, Strážnice, Petrova, Vnorov a Veselí nad Moravou. V obci se podařilo zřídit dvě čerpací stanoviště vody – u místního potoka a ze studny jednoho ze sousedů.

Oheň hasiči dostali pod kontrolu v 19.33 hodin. Požár se ale mezitím rozšířil také na půdní prostor s uskladněným dřevem, a oheň zasáhl i dřevěné stropy, které se během zásahu začaly propadat do přízemí. Prohořelé žhnoucí části krovu s stropů hasiči rozebírali a dohašovali lokální ohniska hoření.

Z požářiště vynesli do bezpečí a ochladili dvě desetikilogramové propanbutanové lahve. Z domu a z garáže současně vynášeli zbytky zařízení a materiálu. K odvětrání kouře nasadili přetlakovou ventilaci.

Rozebírání prohořelých stropů a dohašování požáru hasiči ukončili ve 22.32 hodin. Ke střežení požářiště na místě do rána zůstala místní jednotka dobrovolných hasičů.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, starší přízemní rodinný dům oheň zničil, částečně propadlý strop v garáži poškodil i zaparkované auto, které plameny nezasáhly.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK, šetření si zřejmě vyžádá i odborné posouzení stavu elektroinstalace. Způsobenou škodu vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 1,5 milionu korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet