Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozmrazoval trubky horkovzdušnou pistolí, podcenil riziko požáru

Krátce před devatenáctou hodinou ve středu 8. února 2012 rozřízl podvečerní mrazivý klid ve Varnsdorfu hukot sirén. Po přijetí hlášení se naplnily dlouho oddalované obavy všech hasičů – hašení v podmínkách silných mrazů.

Na místo požáru v domě vyráží z jednotky dobrovolných hasičů jako první CAS32 T148 se dvěma hasiči, po chvíli následovaná posádkou CAS24 Terrno, která zpočátku řešila problémy s el. instalací.

Další dva strojníci čekají na stanici na první zprávy „od ohně“, zda nebude třeba další technika (žebřík, cisterna) a po chvíli odjíždějí na místo velitelským vozem.

Na místě požáru zatím dobrovolní hasiči doplňují své profesionální kolegy, připravují se na nástup v dýchacích přístrojích a natahují druhý ochranný „C“ proud do objektu a po zjištění, že se jedná o půdní vestavbu, jej umísťují do prostoru půdy nad zasaženým bytem.

Mezitím probíhají hasební práce ve špatně přístupném prostoru mezi kuchyní a střechou objektu. Pro vyšší účinek hašení je ve vnitřních prostorách používána turbo proudnice s kartuší.

Přestože se všichni zasahující hasiči snaží co nejvíce šetrný zásah, dochází k prodření a následnému prasknutí jedné útočné hadice „C“. Další škody způsobuje proud vody, který se valí z rozmrazeného, ale požárem poškozeného přívodu vody do bytu.

Na půdě zatím druhé družstvo za pomoci motorové pily a bourací sekery odkrývá prostor nad požárem a snaží se jej odvětrat a dohasit. Po likvidaci požáru a uzavření všech přívodů vody je celý prostor odvětrán za pomoci přetlakové ventilace a následně zkontrolován infrateploměrem.

Doutnající ložiska byla bodově dohašena kartušovou proudnicí a požářiště bylo předáno vyšetřovateli příčin vzniku požárů HZS a následně majiteli na dohled.

Před odjezdem byla v nezasažené části bytu zprovozněna elektroinstalace aby za pomoci prodlužovacího kabelu mohl být zprovozněn plynový kotel, který se nacházel v kuchyni. Zásah byl ukončen ve 20:42, kdy se jednotka vrátila na základnu.


Negativní jevy při požáru:

  • výjezd CAS24 Terrno byl ovlivněn závadou na el. instalaci – vozidlo bylo nastartováno až po restartu palubního počítače za pomoci externího zdroje,
  • silný mráz komplikoval hašení, v celém objektu bylo namrzlé schodiště a docházelo k zamrzání odvodňovacích armatur zejména na nových vozidlech,
  • SMS z operačního střediska spouštějící poplach pro dobrovolnou jednotku přišla s tříminutovým zpožděním.

Během požáru nedošlo k žádnému zranění ani poškození techniky.

Info: Jiří Sucharda, velitel
Foto: www.Hasici.Varnsdorf.cz

Sdílet