Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru truhlárny v Želechovicích nad Dřevnicí zemřel pes majitele

Dne 8. 2. 2012 ve 22:11 hod. byli hasiči informováni o požáru domu v Želechovicích nad Dřevnicí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů ze Želechovic a Želechovických Pasek. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru stolařské dílny.

Požár zpozorovali svědci, kteří si všimli plamenů u střechy celodřevěného objektu. O požáru byl informován majitel i hasiči. Proti rozšířenému požáru neměl majitel šanci, ale sám se alespoň pokusil vběhnout do objektu a zachránit svého psa. To se mu ale nepodařilo.

První cisterny hasičů na místo dorazily za osm minut po výjezdu ze stanic. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlejší požár, který zasáhl vnitřní prostor i střechu objektu k podnikání. Postupně bylo rozvinuto vodní vedení a požár se podařilo rychle lokalizovat pomocí tří proudů vody. Snahou hasičů bylo uchránit také sousední objekt.

Požár se hasičům podařilo celkově uhasit pár minut po půlnoci. Po sražení plamenů museli hasiči část objektu a střechy rozebrat, dohasit skrytá ohniska i zabezpečit prostor proti dalšímu případnému rozhoření. Zasažená truhlárna byla ovětrána přetlakovou ventilací a část věcí bylo nutné vynosit ven. Zásah hasičům komplikoval větší mráz. Během likvidace požáru byl uvnitř nalezen mrtvý pes.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Majitel uvedl, že v objektu truhlárny topil a udržoval teplo pro instalované stroje i svého psa. Poslední kontrolu provedl kolem deváté hodiny večer a následně odešel. Po jeho odchodu došlo k požáru.

Vyšetřování ukázalo, že muž nedodržel podmínky požární bezpečnosti při používání topidla na tuhá paliva, v jehož blízkosti byly hořlavé materiály. Po vzniku požáru se plameny rychle dostaly na střechu a další části objektu o rozměru 8 × 12 metrů. Požárem způsobené škody byly odhadnuty na 500.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek a sousední objekt asi za 500 tis. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet