Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Buchlovic havaroval kamion, prorazil svodidla

Dne 9. 2. 2012 v 04:28 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii nákladní soupravy v kopcích u Buchlovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem a později i se speciálním protichemickým autem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v kopcích nad obcí Buchlovice došlo k havárii nákladní soupravy s tahačem zn. DAF.

Řidič nezvládl jízdu a se soupravou havaroval mimo komunikaci. Tahač prorazil svodidla a skončil vzpříčený v příkopu. Dlouhý návěs zablokoval dva ze tří jízdních pruhů. Při havárii nebyl nikdo zraněn. Nárazem byla poškozena palivová nádrž a došlo k úniku nafty.

Po průzkumu se velitel zásahu nechal na místo vyslat speciální protichemický vůz k řešení unikající nafty. Poškozenou nádrž se hasičům podařilo utěsnit a zbytek nafty přečerpat do náhradních nádob. Celkem bylo odčerpáno asi 200 litrů paliva.

Na vytažení havarované soupravy byl na místo povolán speciál asistenční služby motoristů. Na ložné ploše návěsu byl jen velmi malý náklad o váze 500 kg.

06:20
Na místo dorazilo speciální vyprošťovací auto k vytažení havarované nákladní soupravy. Po dobu vyprošťování je doprava zcela zastavena.

08:10
Soupravu se podařilo vyprostit. Doprava je uvolněna po části komunikace.

08:40
Hasiči ukončili zásah a odjíždí na svou základnu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet