Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bublan chce zvednout platy až o pět tisíc

Ministr vnitra František Bublan chce v případě svého dalšího působení ve funkci i po červnových volbách zvýšit od ledna 2007 tarifní platy všech bezpečnostních složek o 4000 až 5000 korun. Z rozpočtu by na to měla vláda vyčlenit 1,5 miliardy korun, řekl dnes novinářům.

Ve skutečnosti všichni dostanou zhruba dvě třetiny této částky,“ doplnil Bublan, který je lídrem kandidátky ČSSD v kraji Vysočina. V letošním roce se průměrný plat policistů pohybuje podle platových tříd od 17.500 do 20.500 korun.

Nevěřím, že tak slabý ministr by byl něčeho takového schopen. Je to člověk, který nedrží slovo,“ reagoval na informace o plánovaném zvýšení platů opoziční kandidát na funkci ministra vnitra a zároveň místopředseda ODS Ivan Langer.

Nové platové podmínky pro bezpečnostní složky státu zahrnuje novela zákona o služebním poměru. Poslanci ji sice loni v říjnu schválili, její účinnost ale posunuli až na začátek roku 2007. Lze navíc očekávat, že do té doby budou předlohu znovu upravovat. Bublan však věří, že zákon od 1. ledna 2007 nabude účinnosti.

Jediná překážka je právě otázka platových tarifů. To byl důvod, proč byl zákon odložen. Podařilo se ale najít politickou dohodu, podotkl Bublan.

Langer to ale vidí jinak: „Ten zákon je tak špatný, že by bylo lepší, aby účinnosti nenabyl. Popírá například princip motivace pozitivní i negativní,“ myslí si Langer. Novela podle něj mohla již dávno platit. „Byl to pan Bublan, kdo rozbil dohodu mezi námi, ředitelem hasičů a policejním prezidentem.

Peníze budou podle Bublana rozděleny všem bezpečnostním složkám státu, tedy policistům, hasičům, celní správě, vězeňské službě i zpravodajským službám.

O zvýšení platů i o služebním zákonu ministr jednal 10. května s odbory. „Pokud by se služební zákon nastartoval, mnohé by se zlepšilo pro policii i pro společnost,“ uvedl předseda nezávislého policejního odborového svazu Milan Štěpánek.

S navýšením rozpočtu ministerstva o 1,5 miliardy korun údajně počítá také ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Vysvětlil jsem mu, že je zapotřebí tato částka, aby bylo ohodnocení bezpečnostních složek spravedlivé,“ podotkl Bublan.

Upřesnil rovněž informace o odchodném a výslužném pro policisty. Obojí zůstane tak, jak je navrhováno ve schválené podobě služebního zákona a jak je to zavedeno v armádě – odchodné bude až do výše šesti měsíčních platů; v případě odsloužených 15 let bude výsluha činit 20 procent z platu, u 30 odsloužených let až 50 procent platu. Výsluha je pravidelný příspěvek po odchodu od policie po odsloužení stanoveného počtu let.

Bublan by chtěl také zmírnit nadměrnou administrativu, která policisty příliš zatěžuje. V této souvislosti hovořil o revizi a redukci různých vyhlášek a nařízení. „Proč opisuje něco, co již delší dobu navrhuje opozice, když to mohl za svého působení ve funkci udělat a neudělal to?“ reagoval Langer.

Ministr se zmínil rovněž o policejních služebnách a hasičských stanicích. Chce zanechat současný počet, v některých více zatížených místech je dokonce rozšířit či vybudovat další. Navíc má v plánu instalovat do každé policejní služebny alespoň jeden počítač s internetem a další moderní vybavení.

Ve vzdělávání by Bublan rád zavedl intenzivní roční kurzy a také „integrovanou výuku“, tedy propojení všech studijních předmětů a jejich zkoušení v praxi na jednotlivých případech. Navíc prý bude požadovat po všech policistech a hasičích celoživotní vzdělávání.

Zdroj: ČTK
Sdílet