Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z domu zachránili devět lidí, hasiči použili i speciální box na záchranu dítěte

Devět lidí, z toho jedno malé dítě, dnes v noci hasiči zachraňovali ze zakouřeného domu v brněnské ulici bratří Čapků. V pětipodlažním domě hořel přízemní byt. Požár zjistil uživatel bytu, který se vracel z návštěvy a viděl, že z oken šlehají plameny.

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince přijali v 1.01 hodin, k zásahu vyjely tři jednotky ze stanic v Lidické, Bauerově a Zaoralově ulici.

Přestože hasiči byli na místě do pěti minut od ohlášení, oheň se už rozšířil i na dveře bytu, které vedly do vstupní chodby a kouř stoupal do horních pater.

Obyvatelé ostatních bytů volali o pomoc a nejvíc ohrožená tříčlenná rodina s malým dítětem z bytu nad požárem se snažila před kouřem uniknout na lešení, které bylo u domu. Aby hasiči mohli lidem pomoci, museli nejdříve částečně uhasit požár a násilím otevřít druhé vstupní dveře na schodiště domu.

Celkem hasiči z domu pomocí vyváděcích dýchacích přístrojů dostali do bezpečí devět lidí. Pro záchranu malého dítěte poprvé v praxi použili speciální box, který si sami vyrobili pro záchranu dětí od kojeneckého po raný předškolní věk.

Box má díky napojení na tlakovou láhev přetlakové prostředí a dítěti proto v zakouřených prostorách není nutné nasazovat dýchací masku. Zachráněným lidem hasiči poskytli útočiště ve vytápěném zásahovém vozidle.

Požár v přízemním bytě hasiči po odpojení domu od el. proudu dostali pomocí jednoho vodního proudu a dalšího vysokotlakého proudu v 1.13 hodin pod kontrolu a vzápětí dohasili.

K odvětrání kouře nasadili přetlakovou ventilaci a okolí požářiště zkontrolovali termokamerou. Protože vyhořelý přízemní byt je neobyvatelný, jeho 68letému uživateli zajistili prostřednictvím Charity náhradní ubytování.

Oheň v bytě 1 + 1 už před požárem odpojeném od el. proudu a plynu zničil zařízení pokoje, okna a dveře, ostatní prostory zasáhly zplodiny hoření. Požár zřejmě zavinila nedbalost při kouření nebo užívání svíčky.

Škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 80 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet