Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hradečtí hasiči trénovali, jak zachránit tonoucí osobu, když k ní nemají přístup

Hradečtí profesionální hasiči ze směny A si ve čtvrtek dopoledne vyzkoušeli, jak náročná je záchrana tonoucí osoby z místa, kde je špatný nebo vůbec žádný přístup k vodě. Výcvik se uskutečnil na Orlickém nábřeží v Hradci Králové, kde je zamrzlá Orlice obklopena vysokými betonovými zdmi.

Výcvik byl zaměřen na techniku při vytažení zachraňované osoby v místě, kde je řeka pod úrovní pevné země a přístup k ní je velmi omezený. Hasiči slanili několik metrů na zamrzlou hladinu a vyzkoušeli si různé způsoby zajištění postižené osoby po vyproštění z vody, její uložení do speciálních nosítek, trojcípého šátku nebo hasičského opasku a vytažení pomocí lan na pevnou zem.

Vzhledem k tomu, že byl výcvik zaměřen na postupy vytažení osob z těžko přístupného místa, nebylo nutné vysekávat otvor do několikacenti­metrové zamrzlé hladiny řeky. Hasiči simulovali záchranu tonoucího z vody a soustředili se především na nácvik vytažení z takto nepřístupného mís­ta.

Lidé by měli být při pohybu na zamrzlé hladině maximálně opatrní. V případě stojatých vod, jako jsou rybníky, jezera, vodní nádrže nebo přehrady, se doporučuje vstupovat na led až v čase, kdy celodenní teploty klesnou pod bod mrazu po dobu deseti dnů a síla ledu dosahuje minimálně pěti centimetrů.

Tloušťka ledu ale může být na různých místech jiná, je rozdílná v místech přítoků a odtoků. Lidé by neměli vstupovat na zamrzlé tekoucí vody, led na řekách je v místech hlavního proudu zeslaben.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet