Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Faru v Českých Petrovicích pohltily plameny, uvnitř bylo 11 osob

V sobotu 11. února ve 2.22 hodin byl na operační a informační středisko hasičů ohlášen požár římskokatolické fary v Českých Petrovicích. Na místo ihned vyjely profesionální jednotky hasičů ze Žamberka a Králík, dále byly povolány dobrovolné jednotky hasičů z Klášterce nad Orlicí, Českých Petrovic, Mladkova, Lichkova, Jablonného nad Orlicí a Žamberka.

Při příjezdu hasičů byla celá střecha v plamenech. Velitel zásahu nechal zřídit čerpací stanoviště, aby nedošlo k přerušení dodávky vody na požářiště. Uvnitř objektu se v době požáru nacházelo celkem 11 osob – 8 dětí (věk přibližně 12–15 let) a 3 instruktoři.

Všechny osoby opustily objekt včas. Přesto dvě děti utrpěly zranění. Jedno dítě utrpělo omrzliny na nohou, protože se nestačilo pořádně obléknout a druhé dítě se nadýchalo jedovatých zplodin hoření. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 3.29 hodin. Zásah hasičům komplikoval silný mráz, který se v místě požáru pohyboval kolem –20 st. Celsia.

Voda, kterou hasiči používají k hašení, neodtéká, ale ihned namrzá. Při tak silném mrazu dochází k zamrzání čerpadel, hadicových vedení, armatur a proudnic. Aby nezamrzala hadicová vedení, tak je hasiči zasypávali sněhem. Jednotliví hasiči se v tomto velmi silném mrazu po určitých časových intervalech střídali u hašení. V místě zásahu se pohybovali velmi opatrně, protože voda se měnila v ledovku. Požár hasiči zlikvidovali v 7.42 hodin.

Vyšetřovatel na místě předběžně stanovil dvě příčiny vzniku požáru, a to špatné spáry komínového tělesa nebo požár mohla způsobit technická závada na elektroinstalaci. Škoda byla předběžně vyčíslena na 1,1 milionu korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet