Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Včasné zpozorování požáru v olomouckém bytě zabránilo větším škodám

Osmnáct minut po patnácté hodině v sobotu 11. 2. 2012 vyslalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje tři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů k likvidaci požáru v bytové jednotce na ulici Jeremenkova v Olomouci.

Včasné zpozorování kouře s plameny z oken bytu a okamžité přivolání hasičů občany okolních bytů zabránilo většímu rozšíření požáru v kuchyni, ten se velmi rychle rozšiřoval na bytové jádro a do dřevěných stěn.

Společně s jednotkou z centrální požární stanice v Olomouci a to osádky dvou cisternových vozidel vyjely jednotky z řad dobrovolníků, Černovír a Chválkovice.

Hasiči v hustě zakouřených prostorech bytu nalezli ohnisko požáru v kuchyni a během chvíle jej lokalizovali. Naštěstí se uvnitř objektu nikdo nenacházel. Poté bylo nutné zasažené bytové jádro částečně rozebrat a odhalit menší ohniska, ta se kontrolním pohledem přes termokameru skrývala pod dřevěným obložením a částečně i v dělící rovněž dřevěné stěně.

Hasiči zakouřené prostory odvětrali, po dohašení menších ohnisek a opětovnou kontrolou pomocí termokamery vyloučili další možná skrytá ohniska. Místo požáru s poučením nutného delšího dohledu následně předali majiteli.

Příčina vzniku požáru byla stanovena na nedodržení bezpečnostních předpisů uživatelem bytu a výše škody předběžně určena ve výši 300 tis korun.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet