Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letiště zachvátil velký požár

Desítky tureckých hasičů bojují s rozsáhlým požárem v nákladním prostoru mezinárodního istanbulského letiště Atatürk. Televizní záběry CNN ukazují hustý černý dým stoupající z terminálu A. Kvůli požáru musely být některé lety odloženy.

„Požár vypukl kolem půl čtvrté (14:30 SELČ),“ citovala soukromá televize NTV jednoho ze svědků. Plameny se podle prvních informací začaly šířit ze skladiště, kde bylo uschováno palivo. Televizní stanice CNN-Türk informovala o několika explozích.

První zprávy hovoří o třech zraněných. V době vypuknutí požáru pracovalo v nákladovém prostoru kolem 250 lidí. Dosud se však nepotvrdily zprávy, že některým oheň odřízl únikové cesty. Nejsou ani žádné zprávy o ztrátách na životech. Na místě zasahuje několik desítek hasičských jednotek. V boji s plameny jim pomáhají i letadla, která nad terminálem rozprašují vodu.

Ministr dopravy oznámil, že hasiči mají oheň pod kontrolou. Některé lety podle něj nabraly zpoždění, ale požár výrazněji neohrozil provoz celého letiště. Hořící nákladní terminál se nachází zhruba kilometr od terminálu pro cestující. Server CNN uvedl, že plameny ohrožují blízký hotel. Mluvčí letiště potvrdil, že oheň zničil elektronický odbavovací systém letiště. V odbavování se ale pokračuje ručně. K přerušení provozu údajně nedošlo proto, že oheň je dostatečně daleko od přistávacích drah.

Televizní stanice CNN-Türk informovala o několika explozích a jako první pravděpodobnou příčinu požáru uvedla výbuch chemikálií. Nyní to však vypadá, že za požár může závada na elektroinstalaci. Oheň se pak rozšířil dál i do míst, kde bylo uskladněno palivo.

V současné době již mají hasiči požár pod kontrolou.

Zdroje: iDnes, CNN, Reuters
Sdílet