Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z Ještědu hasiči evakuovali skoro 90 lidí, cvičně zde hořelo

Teploty hluboko pod bodem mrazu, sněžení, vítr a mlha – takové podmínky panovaly dnes na vrcholu Ještědu při taktickém cvičení hasičů. Dnes to ale nebylo na škodu, neboť cílem byl nácvik požárního zásahu a evakuace osob právě za nepříznivých klimatických podmínek.

Cvičení přivádělo zasahující hasiče do situace, kdy v prvním podzemním podlaží liberecké dominanty vypukne požár od fritézy, kterou kuchaři zapomněli vypnout.

Dva pracovníci kuchyně se pokouší požár uhasit vodou, čímž dojde k dalšímu mohutnému rozhoření a popálení jednoho z nich. V restauraci a hotelových pokojích je skoro 90 lidí, které je třeba dostat pryč.

Hasiči tak z hotelu museli zachránit 13 lidí, z nichž 7 bylo na nosítkách vyneseno ven a přepraveno k záchranářům buď pomocí lanové dráhy nebo obojživelného pásového vozidla Hägglunds, pro které byl výjezd a sjezd z Ještědu doslova hračkou. Při evakuaci dalších osob bylo použito lanové dráhy.

Martin Ressl, zástupce velitele HZS SŽDC Liberec:

Po příjezdu na místo události na povel VZ drážní hasiči zabezpečili odpojení horského kompletu od el. energie, asistovali při likvidaci požáru a prováděli evakuaci hostů z hotelu a současně zabezpečovali odvoz evakuovaných a postižených osob pomocí kabinkové lanovky na dolní parkoviště, kde byly evakuované osoby shromážděny, evidovány a odvezeny do bezpečí přistavenými autobusy.

Cvičení ukázalo, že je takový zásah reálný a evakuace lidí možná dvojí cestou. Jediné, s čím bojujeme, je dlouhý dojezdový čas, ale nemůžeme s tím nic udělat. Od ohlášení do příjezdu hasičů na místo totiž uplynulo 33 minut“, sdělil vedoucí cvičení mjr. Ing. Jaromír Mottl.

Taktického cvičení se zúčastnilo 7 jednotek hasičů. Vedle profesionálů z liberecké stanice k události přijeli drážní hasiči (HZSP SŽDC), hasiči z Horního Hanychova, Pilínkova, Vesce, Růžodolu 1 a Karlinek.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet