Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Převržená cisterna

V Karlových Varech se před Pražským mostem převrátila cisterna s nebezpečnými látkami. Hasiči je likvidují v izolačních oblecích a dýchací technice.Ilus­trační foto.

Dne 25. 5. 2006 v 5:27 hod. byli hasiči Karlovarského kraje informováni o nehodě kamionu, ke které došlo v Karlových Varech – Drahovicích. Kamion vezl hydroxid sodný a methylakrylát a převrátil se na levý bok na silničním viaduktu při výjezdu na silnici I/6 ve směru na Prahu. Příčinou nehody byla podle PČR nepřiměřená rychlost a nezvládnutí vozidla v pravotočivé zatáčce řidičem. Uzávěry cisterny, výpustné ventily a jejich mechanismy byly poškozeny. Obě převážené látky začaly unikat na vozovku a odpadními kanály do prostoru pod viaduktem.

Hasiči 25 – 30 min. po příjezdu vyprošťovali z kabiny řidiče. Jednalo se o složitý zásah, protože byl v silně zdeformované kabině zaklíněný. Souběžně otevírali některé části odvodňovacího systému mostu, aby zachytili unikající chemikálie. Do otevřených míst kanálů sypali sorbenty a utěsnili výpustě pro dešťovou vodu, aby nedošlo k plošné kontaminaci prostředí. Po příjezdu dalších jednotek hasiči postupně utěsnili poškozenou cisternu, a tak zabránili dalšímu úniku chemikálií. V cisterně jich bylo 22 t a odhaduje se, že 200 l chemikálií uniklo.

V další fázi zásahu se hasiči soustředili na odčerpání chemikálií do přistaveného vozidla, aby bylo možno havarovanou cisternu postavit na kola. Z Prahy bylo povoláno speciální zařízení, tzv. Cobra, které do pláště cisterny vyřeže otvory, kterými bude odčerpání provedeno. Současně se na místo dostavil bagr firmy Dekonta, který odbagruje zasaženou zeminu, aby chemikálie nepronikly do řeky Ohře. Preventivně také hasiči postavili po proudu řeky nornou stěnu pro případ, že by došlo při manipulaci k rozlomení havárií poškozené cisterny.

Havárii likviduje 6 jednotek profesionálních hasičů z Karlových Varů a ze stanic, které jsou pro likvidaci chemických havárií v Karlovarském kraji předurčeny, tj. ze Sokolova a chemických závodů. Hasiči postupují v přímé spolupráci s odborníky a pracovníky ochrany životního prostředí a jsou vybaveni speciální technikou. Jejich počet se v průběhu zásahu pohybuje kolem 25.

V průběhu zásahu bylo šest hasičů a jeden policista odvezeno do nemocnice na JIP, protože bylo podezření, že se nadýchali výparů methylacrylátu. V současné době jsou již dva hasiči z nemocnice propuštěni.
Sdílet