Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zapomenutý zapnutý sporák způsobil požár v Brně-Bystrci

Škodu předběžně vyčíslenou na 100 tisíc korun dnes v noci způsobil požár v kuchyni bytu ve Foltýnově ulici v Brně-Bystrci. 

Kouř a zápach spáleniny vycházející ze stupaček u bytových jader ohlásili obyvatelé panelového domu na sídlišti hasičům na tísňovou linku ve 4.29 hodin. K zásahu vyjely tři jednotky hasičů ze stanic v Hrázní, Bauerově a Lidické ulici. Průzkum ukázal, že kouř vychází z kuchyně bytu ve druhém patře, kde na zapnutém plynovém sporáku vzplál rozpálený olej, oheň se rozšířil na digestoř a část bytového jádra a kouř se dostal do stupaček.

Oheň před příjezdem požárních jednotek hasila 54letá obyvatelka bytu. Žena i její 31letý syn se nadýchali zplodin hoření a přivolaní zdravotníci je převezli do nemocnice. Před kouřem hasiči vyvedli obyvatele bytu nad požářištěm. Oheň hasiči dostali ve 4.56 hodin pod kontrolu, po ochlazení rozpáleného sporáku a digestoře a kontrole kuchyně a bytového jádra termokamerou jeho likvidaci ukončili v 5.40 hodin. Zkontrolovali a odvětrali také chodby domu a byty nad požárem.

Požár způsobila nedbalost 31letého obyvatele bytu, který se v noci vrátil domů, chtěl si připravit jídlo, ale na zapnutý sporák zapomněl a usnul. Oheň poškodil sporák, digestoř a část bytového jádra, zplodiny hoření zasáhly i ostatní zařízení kuchyně. Žárem praskla také vodovodní trubka a vytékající voda vyplavila byt ve spodním patře.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet