Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na stadionu unikl čpavek

Ve čtvrtek ráno byli hasiči informováni o úniku čpavku na zimním stadionu ve Zlíně, kde byl zamořen hlavní sál při servisu chladicího systému.

Dne 25. 5. 2006 v 07:54 hod. byli hasiči informováni o úniku čpavku na zimním stadionu ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se speciálním protichemickým vozidlem, dvěma cisternami a jedním technickým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že uvnitř zimního stadionu došlo u sportovní plochy k úniku čpavku. V tomto období mimo hlavní sezonu provozu zimního stadionu se každoročně provádí čištění chladicího systému. Po celou dobu chlazení dochází totiž k usazování nečistot a provozních olejů z kompresorů, které se musí odstranit.

Dva pracovníci prováděli technickou údržbu a servis chladicího systému ledové plochy. V šachtách vedení čpavku pod ledovou plochou zjistili netěsnost jednoho ventilu, když odpouštěli čpavek při tzv. odolejování vedení.

Při servisu měli u sebe plynové ochranné masky, které také použili, a proto nebyli zraněni. Při úniku čpavku byl spuštěn bezpečnostní systém sprchování a vodou byl čpavek srážen na zem šachty. Unikající čpavek se dostal do hlavního sálu zimního stadionu, který byl částečně zamořen. Několik zaměstnanců opustilo své pracoviště a museli vyjít mimo budovu stadionu.

Hasiči v dýchacích přístrojích prohlédli místo úniku a po celou dobu zásahu měřili koncentrace čpavku. Celý stadion byl otevřen a postupně odvětrán přes velké únikové východy. Při úniku a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Množství uniklého čpavku nemohlo ohrozit obyvatele okolních domů a představovalo jen lokální a krátkodobé riziko uvnitř zimního stadionu.

Je na místě připomenout také správnou reakci zaměstnanců zimního stadionu, kteří učinili všechna hlavní bezpečnostní opatření okamžitě po zjištění úniku a před příjezdem hasičů. Mezi tato opatření počítáme uzavření hlavního přívodu čpavku z chladicí stanice do stadionu, použití plynových masek, spuštění skrápěcího systému a evakuaci zaměstnanců.

Ze složek integrovaného záchranného systému dorazila ke stadionu jako první hlídka Policie ČR, která pomáhala s evakuací lidí.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet