Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zasáhly objekt v Kladerubech na Zlínsku, hasiči bojují s velkým požárem

Dne 14. 2. 2012 ve 22:36 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru stodoly v obci Kladeruby.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, které postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Kunovice, Lešná, Kelč a Kladeruby.

V rámci mezikrajské pomoci na místo vyjela jednotka dobrovolných hasičů obce Hustopeče nad Bečvou z Olomouckého kraje. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru stodoly a dalších blízkých objektů.

Požár zpozorovalo a ohlásilo více osob, které oznamovaly rozšířený požár a vysoké plameny. Krajské operační středisko na místo vyslalo více cisteren a zásahových vozů, byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu.

Po příjezdu hasičů ohlásil velitel rozsáhlý požár hospodářské usedlosti a domů. Velké stavení ve tvaru písmene U mělo požárem zcela zasaženou střední část se stodolou a plameny se rozšiřovaly na postranní obytné budovy. Zasaženy byly také menší hospodářské přístřešky.

Prioritou hasičů bylo zabránit dalšímu rozšíření plamenů do obytných prostor a zbylých částí domu. Kromě vody z povolaných cisteren se podařilo v mrazivém počasí zprovoznit také obecní hydrant a získat tak další vodu k hašení. Po rozvinutí vodního vedení se hasičům rovněž podařilo uchránit před plameny další nový rodinný dům v blízkosti místa zásahu.

Intenzivní hasební práce nadále pokračují. Hasiči s plameny bojují na ploše asi 20 × 30 metrů.


23:30

Před půlnocí se hasičům podařilo rozsáhlý požár lokalizovat a zastavit plameny před dalším hrozícím rozšířením. Byly zahájeny práce spojené s dohašováním ohnisek a s rozebíráním konstrukcí zničených částí budov.

Majitel domů hasičům oznámil, že se mu podařilo včas dostat do bezpečí hospodářská zvířata a žádné by nemělo být zraněno.

00:15

Hasiči neustávají v dohašování požáru a v rozebírání zničených konstrukcí objektů. Zásah i nadále komplikuje mráz kolem deseti stupňů. Voda zamrzá a znemožňuje rychlejší postup dohašovacích prací. Na místo už dorazil vyšetřovatel hasičů z Valašského Meziříčí, který začal sbírat prvotní informace.

01:15 Hasičům se po další hodině prací podařilo konečně požár zlikvidovat. Záchranářům bylo nutné zajistit horké nápoje a na dohlídku po požáru zůstala na místě do rána jednotka dobrovolných hasičů.

V průběhu noci vyšetřovatel místo požáru pouze předběžně ohledal a další práce na požářišti naplánoval na středeční dopoledne. Ze zatím zjištěných faktů lze potvrdit, že plameny zasáhly objekty dvou majitelů. Požár zničil především starší hospodářské části usedlosti – stodolu, dílnu, kůlnu, garáž. Obytné části domů byly ze značné míry uchráněny. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta na 750.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 2,5 mil. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet