Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třemi C proudy hasiči likvidovali požár lakovny u rodinného domu ve Střelicích

Šest jednotek hasičů dnes v noci zaměstnal požár autoservisu a lakovny aut u rodinného domu v obci Střelice na Brněnsku. 

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince přijali 12 minut po půlnoci. Protože podle hlášení se jednalo o rozsáhlý požár lakovny aut u rodinného domu, krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu.

K zásahu vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Točné, Hrázní, Bauerově a Lidické ulici v Brně a v Rosicích, a místní dobrovolnou jednotku ve Střelicích. Protože podle hlášení se při požáru zranil majitel objektu, spolu s hasiči na místo vyjela také sanitka ZZS. Padesátiletého majitele lakovny aut zdravotníci převezli do nemocnice s tržnou ránou na hlavě.

Při příjezdu hasičů hořely přístavky u rodinného domu, které sloužily jako servis a lakovna aut. Uvnitř hořela auta. Hasiči zasahující vzhledem k silnému zakouření v dýchacích přístrojích po vypnutí přívodu elektřiny a plynu proti plamenům nasadili čtyři vodní proudy.

Vodu v cisternách doplňovali z místní hydrantové sítě. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v 1.07 hodin, k odvětrávání kouře hasiči nasadili přetlakovou ventilaci. Kromě hašení hal a autoservisu bránili rozšíření požáru na sousední rodinný dům.

Krátce po 2. hodině se oheň téměř podařilo uhasit. Profesionální jednotky hasičů postupně ukončily zásah a vracely se na základny. K dohašování lokálních ohnisek a ke střežení požářiště na místě zůstala místní dobrovolná jednotka. Likvidaci požáru ukončila ve 3.01 hodin.

Oheň zachvátil plochu zhruba 150 čtverečních metrů. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK, který si k šetření přizval experty Policie ČR. Požár zasáhl osm aut značek Suzuki, Ford a Mercedes Benz. Šest aut požár zcela zničil, dvě vozidla, která stála před dílnou, poškodilo sálavé teplo.

I když se hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru na sousední rodinný dům, celková škoda podle předběžného odhadu zřejmě přesáhne dva miliony korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet