Čtvrtek 16. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sebevraha přemluvili aby neskákal, při přelézání zpět mu ale uklouzla noha

Krátce po desáté hodině večer v úterý 14. února operační důstojník policie přijal na lince 158 hovor, v němž mužský hlas oznamoval, že je na mostě ve Starém Městě a chce skočit.

K mostu okamžitě vyjela hlídka hradišťských policistů, kteří našli muže stojícího za zábradlím na mostě nad ulicí Tovární. Policisté s mužem navázali kontakt a začali s ním komunikovat.

Následně na most přijeli strážníci ze Starého Města, kteří muže za zábradlím znali, stejně jako on je, a tak chtěl komunikovat pouze se strážníky. Na místo vyjel policejní vyjednávač stejně jako jednotky hasičů a záchranné služby.

Vyjednávač uherskohradišťské policie po příjezdu převzal komunikaci s mladým mužem, který byl silně opilý. Vyjednávač na místě spolupracoval s lékařkou záchranné služby, kterou mladík za zábradlím ve své blízkosti akceptoval také. Těsně po půlnoci se vyjednávači podařilo muže odradit od skoku a přesvědčit jej k životu!

„Po usilovné dvouhodinové snaze se nám podařilo muže přesvědčit, aby od svého činu upustil. Nejkritičtější situace nastala v momentu, kdy mladík začal přelézat zábradlí zpět na silnici a na hraně nad propastí mu uklouzly nohy i ruce, kterými se přidržoval zábradlí. Naštěstí se podařilo muže zachytit za ruku a všichni, kteří přibehli pomoci udrželi muže do té doby, než hasiči přistavili vůz se žebříkem, do něhož byl mladík přesunut,“ říká policejní vyjednávač.

Silně opilý mladík začal přelézat namrzlé zábradlí a v tom okamžiku uklouznul. Vyjednávač jej v posledním okamžiku zachytil. Na pomoc přiskočila lékařka a pomoci ihned přiběhli další policisté, hasiči a členové záchranné služby. Hasiči ihned přistavili vozidlo s výsuvným žebříkem, na němž jeden z hasičů muže za zábradlím převzal a dopravil na zem.

Společnými silami tak členové integrovaného záchranného systému zachránili život třiadvacetiletého mladíka! V nezraněném stavu byl muž převezen do nemocnice.

Hradišťští policisté tohoto muže ze Starého Města nezachraňovali poprvé. V listopadu loňského roku jej strhli na zem těsně předtím, než vyskočil z okna. Vloni v srpnu policisté odvrátili jeho pokus bodnout se nožem. A přesně před rokem jej náhodný řidič zachránil, když chtěl skočit ze stejného mostu jako včera.

por. Mgr. Aleš Mergental
Policie ČR

Sdílet