Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na R35 bouralo několik desítek automobilů, počasí situaci stále komplikuje

Jednotky profesionálních hasičů požárních stanic Olomouc a Lipník intenzivně řeší aktuální kolizi několika desítek vozidel na rychlostní komunikaci R35 v úseku kilometrů 279. až 291. kilometru ve směru na Ostravu.

Během vydatného sněžení došlo k několika srážkám osobních, dodávkových i nákladních vozidel na tomto úseku. Naštěstí se při nehodách nikdo vážně nezranil, jednalo se o několik drobných zranění osob.

Přesné číslo dopravních nehod i havarovaných vozidel zatím neznáme. Vzhledem k tomu, že některé nehody neřešili profesionální hasiči, ale mohou být naopak v evidenci Policie ČR.

Hasiči tak během tří posledních hodin pomáhali u několika nehod s větším počtem havarovaných vozidel. Na dvou místech došlo k nehodám 8 vozidel současně.


Aktuálně došlo k dalším dvou nehodám v tomto úseku a to ke střetu čtyř osobních vozidel a se zraněním jedné osoby. Pár minut předtím naše operační středisko přijalo hrozivě znějící informaci o havárii nákladního vozidla převážející dusík.

Naštěstí k žádnému úniku nedošlo a chemický speciál, který ihned mířil na místo byl po cestě odvolán. Hasiči také na místo vyrazili s dekami a teplým čajem, postupně kolony projíždějí a komunikují s lidmi, kteří jsou „uvězněni“ ve svých autech.


Aktualizace v 19:00

Profesionální jednotky již v tuto chvíli na R35 nezasahují, pouze v jednom případě hasiči z požární stanice Olomouc zhruba po 17. hodině vyjížděli s teplým čajem a k řešení případné další pomoci uvíznutému autobusu s malými dětmi, který zde zůstal po zablokování komunikace další nehodou před nimi.

V autobuse cestovalo 20 menších dětí, kterým hasiči přivezli teplý čaj, deky nakonec nebyly potřeba. V průběhu naší pomoci a zvažování transportu dětí autobusem došlo k uvolnění komunikace a autobus se poté vydal objízdnou cestou na Ostravu.


Aktualizace v 23:30

Na pomoc s odstraňováním následků mimořádné události na R35 dorazila pomoc záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína. Probíhá vyprošťování zapadnutých kamiónů za pomocí speciální vyprošťovací techniky.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet