Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slovenští dobrovolní hasiči nemají finance, stará se o ně nekompetentní sdružení

Problémy nemají jen (dobrovolní) hasiči v České republice, neduhy trápí i ty slovenské (z řad dobrovolníků).

Stále více slovenských dobrovolných hasičů je nespokojeno se současnou situací a postavením jejich jednotek. Kritice je tak podrobena zejména organizace s názvem Dobrovoľná požiarna ochrana Slovenskej republiky (dále jen DPO SR), což je obdoba českého SH ČMS, se kterým pro jeho nekompetentnost v některých otázkách ohledně jednotek PO není rovněž spokojeno značné množství hasičů.

Dobrovoľná požiarna ochrana Slovenskej republiky vznikla po revoluci, kdy se z této organizace stal nástupnický subjekt po předešlém Zväzu požiarnej ochrany SSR. Cíle této organizace zůstaly však i po více jak 20 letech nenaplněny.

Jedná se dle hasičů mimo jiné o de facto neprosazení dobrovolných jednotek do zákona, z něj se tak téměř vytratila role právě těchto jednotek na úkor profesionálních hasičů.


Hasiče, sdružené hromadně pod DPO SR štve dále také fakt, že se postupem času přišlo o zdroje financí, pocházejících z již neexistujících vlastních firem – zde vidíme jistou paralelu s českou Výzbrojnou PO. Kvůli tomu není dnes možné fungovat bez státních dotací. Pochopitelně za toto nebyl nikdo potrestán.

Za této situace to došlo tak daleko, že se u dobrovolných slovenských sborů provozuje ve velké míře jen požární sport a to na úkor odborné přípravy, dle hasičů zajímá vedení DPO SR pouze výše členských příspěvků.


Z dobrovolných hasičů přestal být v mnoha případech adekvátní partner pro jednání se státní správou. Hasiči však tento neutěšující stav chtějí změnit a tak přišli s veřejnou výzvou pro své kolegy, ve které na ně apelují s tím, ať volí takové delegáty do vrcholných orgánu DPO SR, jimž půjde o dobrovolné hasičstvo a nikoliv jen o funkce.

Zdali to bude mít kýžený efekt v podobě zlepšení stavu dobrovolné požární ochrany na Slovensku, ukáže jen čas. Signatáři výzvy jsou zatím DHZ TU Zvolen a DHZ Jelšava. Výzva bude zveřejněná na webu florian.sk.


O neutěšeném stavu DPO SR se velmi žive diskutuje i přímo na fóru.


Info: dobrovolní hasiči ze Slovenska

Sdílet