Čtvrtek 16. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za požáry aut pravděpodobně mohly i silné mrazy

V těchto mrazivých dnech hasiči Pardubického kraje zaznamenali nárůst počtu požárů dopravních prostředků. Jen za uplynulý víkend hasiči likvidovali tři požáry motorových vozidel.

Během posledních 15 dní zasahovali hasiči u devíti požárů automobilů. Příčinou vzniku požárů byla u osmi případů závada na elektroinstalaci. Škoda při těchto požárech s technickou závadou na elektroinstalaci byla vyčíslena na 1 223 000 korun (uchránit se podařilo hodnoty ve výši 4 640 000 korun). Na vině byly ale možná také silné mrazy.

Je to jednoduché: usedneme do vozidla, zatopíme si, abychom prohřáli interiér vozu. Když dorazíme do cíle, tak vozidlo zaparkujeme a veškerá vlhkost se poté srazí na elektrických obvodech. V těchto silných mrazech podle automechaniků mohla zůstat spojená relé.

Elektroinstalace se při startování přehřeje, v obvodech jsou větší přechodové odpory a začnou se například tavit dráty. V tom lepším případě dochází k vybití baterie, v tom horším případě auto pohltí plameny.

V mrazivém období je rozhodně nejvíce zatěžována elektroinstalace vozidla. Podle mechaniků nesvědčí automobilům ani krátké jízdy.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet