Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Olomoucku byl vyhlášen kalamitní stav, zasahoval i Záchranný útvar Hlučín

Profesionální jednotky hasičů z Prostějovska po náročných dopoledních i odpoledních výjezdových událostech čekalo další pokračování intenzivních pomocí lidem v nouzi v nočních a brzkých ranních hodinách.

Prakticky od 22. hodiny opět vyjížděly k desítkám událostem spojených s uvězněním osob ve vozidlech v závějích a příkopech. Vydatné husté a nekončící sněžení a velmi silný vítr během chvíle zkomplikoval provoz na komunikaci z Prostějova na Protivanov.

Několik kamionů tak zcela zablokovalo průjezdnost i pro osobní vozidla. V několika případech došlo ke kolizím autobusů s cestujícími.

Na pomoc po vyhlášeném kalamitním stavu na Konicku a v dalším okolí byly odvolány jednotky záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR, ty již v Olomouckém kraji zasahovaly v nočních hodinách při vyprošťování kamiónů na rychlostní komunikaci R35.

Situace byla natolik vážná, že i hasičské vozy z požární stanice v Prostějově zůstaly zablokovány v kopcích zaplněných odstavenými kamióny.

Postupně tak až do ranních hodin probíhalo vyprošťování vozidel a zprůjezdnění nejen již zmiňované komunikace. Po vydatném sněžení došlo k zablokování i okolních komunikací v přilehlých vesnicích osobními vozidly, kdy řidiči přecenili své schopnosti s vírou, že přes až metrové návěje dokáží projet.

Nejvíce složitá situace nastala po zapadnutí autobusu posledního linkového spoje do Protivanova, ten částečně sjel z komunikace, následně zde uvíznul i sypač SÚS Olomoucké kraje, tato kolize zcela komunikaci uzavřela v úseku u obce Stinava. Na místo k pomoci dorazil vyprošťovací speciál.

Vzhledem k riziku převrácení při tažení sypačského vozu z příkopu musel být povolán další vyprošťovací automobil a to právě již z mířící pomoci záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. Krátce před pátou hodinou ranní došlo k vytažení obou uvězněných vozidel, protažení a zprůjezdnění části komunikace na Prostějov od Stinavi.

Komunikace je ale stále od Malého Hradiska do Protivanova neprůjezdná, je zde uvězněno několik osobních i nákladních vozidel. Hasiči v tuto chvíli ve spolupráci s SÚS a záchranným útvarem HZS ČR řeší nastalý problém. Během několika desítek pomocí hasičů lidem při této nepříznivé situaci proběhla i evakuace osob a to více jak tří desítek.

Navíc hasiči na místo dovezli deky a opět komunikovali s lidmi v kolonách o možnostech poskytnutí evakuačních prostor, většina z nich naší pomoci využila. Jen malý počet řidičů zůstal na místě u svých vozidel.

Aktualizace 18:00 – kalamitní stav na Prostějovsku

V průběhu celého dne jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů Olomouckého kraje likvidovaly následky vydatného sněžení a pokračovala pomoc při vyprošťování uvězněných vozidel v závějích na Prostějovsku.

Postupně tak došlo ke kompletnímu uvolnění komunikací pro následný průjezd vozidel s pluhy a zprovoznění komunikace mezi Prostějovem a Protivanovem, rovněž i okolních přilehlých cest k obcím, které byly po večerní situaci zcela neprůjezdné. SÚS k 16:30 hodině ve čtvrtek 16. 2. 2012 odvolala kalamitní stav na Konicku.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet