Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sněžení a vítr navýšily zásahy hasičů, aneb problémy pohledem statistiky

Především sněžení a vítr se podílely na navýšení počtu událostí se zásahem jednotek požární ochrany během celého dne středy 15. února 2012. Celkový počet událostí se ve srovnání s dlouhodobým denním průměrem navýšil o 131 procent. Hasiči při všech událostech zachránili 78 osob.

Jednotky požární ochrany zasahovaly za celý den 15. února 2012 u celkového počtu 687 událostí. Hasiči zasahovali u 301 dopravní nehody, což je o 468 % více, než je dlouhodobý denní průměr. (Denní průměr činí 56 dopravních nehod se zásahem hasičů). Nejvyšší počet dopravních nehod zaznamenal kraj Pardubický, a sice 82.


Technickou pomoc hasiči poskytli 290 krát, navýšení o 91 % proti dlouhodobému průměru (139). Požárů hasiči za celý den likvidovali celkem 49, škody u požárů se vyšplhaly na více jak 6 milionů korun. (Výše škody je předběžná, některé požáry jsou stále v šetření).


Sněhová kalamita

Sněhovou kalamitou byly nejvíce zasaženy kraje Olomoucký, Pardubický. Dále byl zaznamenán zvýšený počet událostí v krajích Vysočina a Středočeský. Následky vzniklé situace likvidovalo přes 650 jednotek požární ochrany u více jak 500 událostí.

Převážně se jednalo o záchranu osob a vytažení vozidel ze závějí a kalamitních stavů. Při likvidaci událostí byl nasazen Záchranný útvar HZS ČR se sídlem v Hlučíně.

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Sdílet