Středa 15. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Situaci v dopravě komplikovalo počasí i samotní řidiči

Přívaly sněhu a silný boční vítr potrápily ve středu 15. února řidiče na mnoha místech Jičínska. Vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek „zkolabovala“ v ranních hodinách doprava ve směru od Úlibic na Hradec Králové, kde v mírném stoupání uvízlo několik kamionů.

Úsek se naštěstí podařilo o hodinu později zprůjezdnit, a tak se řidiči s velkou opatrností mohli vydat na další cestu. Mnozí se však daleko z důvodu dopravních nehod nedostali. Během dne řešili policisté osm dopravních nehod, při kterých byly dvě osoby lehce zraněny. Celková škoda byla vyčíslena na 1.461 tisíc korun.

Za komplikace v dopravě ovšem nemohlo jen počasí, ale i nezodpovědní a bezohlední řidiči. Někteří nesmyslně a velmi nebezpečně předjížděli celé kolony vozidel, další nesledovali dopravní značení a snažili se projet úseky, které se v zimě neudržují. O pomoc se pak obrátili na linku 158, kde se dožadovali okamžitého prohrnutí vozovky a vyproštění jejich vozidel.

Největší komplikace ovšem přišly na řadu až večer. Po osmnácté hodině zablokovala havárie obytného vozidla a autobusu silnici ve směru od Úlibic na Novou Paku.

Než došlo k odstranění havarovaných vozidel, vytvořila se na silnici souvislá, několik centimetrů vysoká vrstva sněhu, která uvěznila ostatní řidiče. Dlouhé kolony vozidel pak na sebe nenechaly dlouho čekat. Mimořádná situace si vyžádala plné nasazení všech složek záchranného integrovaného systému.

Policejní hlídky řídily provoz na kruhovém objezdu v Úlibicích a na začátku čtyřpruhu v Robousích. Zde každého řidiče policisté zastavili a upozornili, že levý jízdní pruhu je výhradně určen pro vozidla správy a údržby silnic, hasiče a záchrannou službu.

Nutno zdůraznit, že i v tomto případě se řidiči chovali velmi nezodpovědně a každý druhý použil k jízdě právě levý jízdní pruh. Co k tomu dodat více. Silnice na Novou Paku a dále na Vrchovinu byla s největší opatrností průjezdná až nad ránem.

nprap. Hana Klečalová
Policie ČR

Sdílet