Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sníh, nehody, hasiči, to byla středa na Královéhradecku

Vytrvalé sněžení a vítr způsobily během včerejšího dne vážné komplikace na silnicích v Královéhradeckém kraji. Hasiči zasahovali zhruba u třech desítek událostí v souvislosti se sněhem. Na několika místech v kraji pomáhali vyprošťovat autobusy, nákladní i osobní auta ze závějí nebo příkopů a zasahovali u dopravních nehod.


Autobus s cestujícími uvízl ve sněhové závěji na silnici mezi Červeným Kostelcem a Stolínem na Rychnovsku. Dvě jednotky hasičů musely autobus vyprostit.

Další autobus uvízl u obce Bačalky na Jičínsku, u obce Uhřínovice na Rychnovsku nebo u Osic na Hradecku.

Po jedenácté hodině dopoledne došlo k nehodě autobusu a osobního vozidla v ulici Zahrádkářská osada v hradecké městské části Slatina. Na místo vyjeli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové a dobrovolní hasiči z Černilova.

Autobus s cestujícími jedoucí do Hradce Králové vjel z dosud nejasných příčin do protisměru, kde se srazil s osobním vozidlem Audi. Obě vozidla skončila v příkopu. Následně ještě došlo ke střetu dalších dvou osobních vozidel zn. Škoda Octavia a Mercedes.

Hasiči bez použití hydraulického nářadí vyprostili zraněného řidiče osobního auta Audi, který zůstal uvězněný za volantem. Dvaapadesátiletý muž byl ošetřen záchranáři a následně převezen do nemocnice. Nikdo další nebyl zraněn.


K další vážné dopravní nehodě došlo o půl dvanácté dopoledne na silnici u Hořic na Jičínsku. Osobní vozidlo Ford Mondeo narazilo do návěsu před ním jedoucího nákladního vozidla Mercedes Actros. Při příjezdu hasičů byl čtyřiatřicetiletý řidič osobáku venku z vozidla.

Hasiči pomohli dvaatřicetileté spolujezdkyni ven přes zadní část auta a ošetřili jí tržnou ránu na ruce. Po příjezdu záchranné služby byli oba předáni do péče záchranářů, kteří je převezli k ošetření do nemocnice.

Hasiči provedli protipožární opatření a vyprostili auto zpod návěsu. Příčiny nehody šetří Policie ČR.


K dopravní nehodě osobního vozidla vyjeli včera dopoledne profesionální hasiči z Nového Bydžova. K nehodě došlo na silnici mezi Novým Bydžovem a Prasekem na Hradecku. Řidička vyvázla bez zranění. Hasiči provedli protipožární opatření a odpojili autobaterii.


Včera večer došlo k hromadné nehodě pěti osobních vozidel na dálnici D11. Prvotní informace byla, že k nehodě došlo na 62. kilometru hradecké dálnice. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Nového Bydžova a dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou.

Ti nakonec zjistili, že nehoda čtyř osobních vozidel a jednoho policejního auta se stala na 52. kilometru dálnice ve Středočeském kraji. Na místo byla ještě povolána jednotka hasičů z Kolína. Tři z havarovaných vozidel skončila mimo dálnici. Nikdo z účastníků nehody nebyl zraněn.


Zapadlou dodávku ve sněhové závěji vyprošťovali včera v podvečer dobrovolní hasiči z Kostelce nad Orlicí. Dodávka uvízla v ulici Na Pekajně v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku. Hasiči pomocí navijáku od cisterny vytáhli dodávku ze závěje.


Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou vyjeli včera odpoledne k dopravní nehodě autobusu na silnici č. I/14. V obci Lupenice na Rychnovsku havaroval autobus, který sjel mimo vozovku a vjel do zahrady u rodinného domu. V autobusu cestovalo šest lidí. Jeden z cestujících byl při nehodě lehce zraněn a převezen záchrannou službou k ošetření.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet